Suçlulara 'ilginç' cezalar

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu kapsamında suçlulara yönelik uygulanan denetimli serbestlik ile çok faklı cezalar verildi.

AA'nın haberine göre: Türkiye'de çeşitli suçlardan yargılanan sanıklara verilen at arabası kullanmama, denize yaklaşmama, eşine bulaşık, temizlik gibi ev işlerinde yardım etme gibi cezalar dikkati çekti.

Türkiye'de çeşitli suçlardan yargılanan sanıklara verilen at arabası kullanmama, denize yaklaşmama, eşine bulaşık, temizlik gibi ev işlerinde yardım etme gibi cezalar dikkati çekti.

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu ile 20 Temmuz 2005 tarihinde Denetimli Serbestlik sistemi başlatıldı. Bu kapsamda, işledikleri suçlar nedeniyle hakim karşısına çıkarak yargılanan sanıklara çeşitli yaptırımları gerektiren cezalar verildi. Söz konusu cezalar, Denetimli Serbestlik İl Müdürlüklerinin gözetiminde infaz ettirildi.

Farklı yıllardaki cezalar kapsamında, Erzurum'da ağabeyine ait at arabasıyla gittiği yerdeki korkuluk demirlerini çalmak suçundan yargılanan sanığa 7 ay 23 gün verilen hapis cezası, "at arabası kullanmaktan yasaklanma" cezasına çevrildi. Sanık, ceza kapsamında 3 ay 26 gün at arabası kullanamadı.

"DENİZ" YASAĞI

Göçmen kaçakçılığı yaptığı tespit edilen başka bir kişiye de "deniz" yasağı getirildi. Yargılandığı mahkemece "denize yaklaşmama" cezası alan sanık, belirlenen süre içerisinde denizin bulunduğu alanlara giremedi.

Çalıntı olduğunu bildiği aracı satın alan ve söz konusu araca sahte plaka, tescil belgesi düzenlettiren kişi, aracı kullandığı sırada yapılan kontrollerde yakalandı. Sahte trafik sigorta poliçesi düzenlettirdiği tespit edilen sanık, "sahte özel belge tanzim ettirmek" suçundan hakim karşısına çıktı. Sanık, mahkeme tarafından 1 yıl süreyle sigorta poliçesi tanzim eden şirketlere gitmeme cezasına çaptırıldı.

Afyon'da ise geçtiğimiz yıl ilginç başka bir daha karar çıktı. Yaralama suçundan yargılanan sanık, 2 ay 15 gün hapis cezası aldı. Sanığın bu cezası yanında eşi olmadan lokanta, çay bahçesi, kafe, internet kafe ve benzeri eğlence yerlerine gidememesine, spor müsabakalarını halka açık yerlerde izlemesinin men edilmesine çevrildi.

Bazı sanıklara ise işledikleri suçlardan dolayı pişmanlıklarını anlatan çeşitli pankartlarla belirli yerlerde durma cezası uygulandı. AA