Son Dakika... 2019 Pasaport defter harcı ne kadar oldu? 1 yıllık 6 aylık Pasaport zamlı yeni fiyatı

2019 yılı için pasaport fiyatlarına yüzde 23.73 lira zam geldi. Peki 6 aylık ile 10 yıllık arasında değişen pasaport fiyatları 2019 yılında ne kadar olacak, pasaport defter bedeli kaç para oldu? 2018 yılında 108 lira olan defter bedeli 2019 yılı ile birlikte 133 lira oldu. 2019 yılı ile birlikte pasaport harç ücretlerine okkalı bir zam geldi. 6 aylık pasaport ücreti 248 lira olurken, 10 yıllık pasaport harcı ücreti 811 lira olacak. Bir de buna 133 liralık defter harcı parası eklenince vatandaş pasaport için neredeyse 1000 lirayı gözden çıkaracak. Buna göre 6 aylık pasaport 137.40 liradan 170 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 201 liradan 284.4 liraya çıktı. Ehliyet harcı da 495.7 liradan 6.3.3 liraya yükseldi. 2019 yılında trafik cezaları da zamlandı. Kırmızı ışıkta geçenlerin cezası da 235 liradan 291 liraya çıktı.

2019 yılı ile birlikte zam haberleri de bir bir geldi. Bunlardan biri de binlerce vatandaşın cebini etkileyecek pasaport harç zamları oldu. Peki 6 ay ile 14 yıl arasında değişen pasaport harcı ücretleri kaç para oldu 108 lira olan pasaport harcı defteri 2019 yılında ne kadar arttı? Pasaport ve sürücü belgeleri 2 Nisan'dan itibaren nüfus müdürlüklerinden veriliyor. Nüfus müdürlüklerine verilen fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli olacak. Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya "randevu.nvi.gov.tr" internet adresinden işlemleri için kolayca randevu alabilecek.

PASAPORT BAŞVURU İŞLEMLERİNDE YENİ DÖNEM

Pasaport ve sürücü belgeleri 2 Nisan'dan itibaren nüfus müdürlüklerinden veriliyor. Nüfus müdürlüklerine verilen fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli olacak. Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya "randevu.nvi.gov.tr" internet adresinden işlemleri için kolayca randevu alabilecek.

RANDEVU ADRESİ

 Vatandaşların nüfus müdürlüklerine verdiği fotoğraf ve parmak izinin tüm işlemler için geçerli olacağı belirtildi. Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden  veya "randevu.nvi.gov.tr" internet adresinden işlemleri için kolayca randevu  alabilecek.

UCRETLER BANKA ŞUBESİNE YATIRILACAK

Kart ücretleri ile harç ve defter bedellerini banka şubelerine yatıran vatandaşların nüfus müdürlüklerine verdikleri fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli kabul ediliyor.

Pasaport ve Vize Nasıl Alınır ?

Yurtdışına seyahat etmek için gerekli olan pasaport, yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları 4 farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor. Umuma Mahsus (bordo), Hususi (yeşil), Hizmet (gri) ve Diplomatik (siyah) pasaport, Türkiye’de kullanılan pasaport çeşitleri arasında. Dünyada kabul gören pasaportlar arasında orta sıralarda yer alan Türk pasaportu ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Pasaport renkleri ve özellikleri hakkında bilgilere göz atın.

Pasaport nedir

Pasaport yabancı bir ülkeye iş, turistik, sağlık veya başka bir nedenden dolayı gitmek isteyen kimselerin kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesi. Yurt dışına gidiyorsanız pasaport çıkarmak zorundasınız. Kimlikle de gidilebilen KKTC, Gürcistan ve Ukrayna için pasaport gerekmiyor.

Pasaport çeşitleri ve özellikleri

Eski tip çipli pasaportlar mürekkep baskılıydı ve çip defterlerinin arka kapağında yer alıyor. Bu pasaportlardan Hususi ve Hizmet Damgalı olanlarda toplam 28 adet sayfa var, vize sayfa sayılsı her birinde 25 adet. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 60 adet, vize sayfa sayısı ise 57 adet.

Yeni tip çipli pasaportlar ise polikarbon üzerine lazer baskılı ve çip de bunun içinde yer alıyor. Yeni nesil e-Pasaportlar mevcut pasaportlara göre daha uzun ömürlü ve sahteciliğe karşı daha güvenli. Bu pasaportun sayfalarında ülkemizin önemli tarihi noktalarının resimleri var.

Pasaport türleri ve renkleri

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Umuma Mahsus Pasaport, Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının alabileceği bir pasaport türü. Halk arasında Bordo pasaport olarak biliniyor. Umuma Mahsus Pasaport yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlükleri, yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından veriliyor. Umuma Mahsus Pasaportlar en az 6 ay süreli, 18 yaşından küçükler için en çok 5 yıl, 18 yaşından büyükler içinse 10 yıl süreli olarak düzenleniyor. Umuma Mahsus yeni e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 38 adet, vize sayfa sayısı ise 35 adet.

Pasaport başvuruları nüfus müdürlüklerinden yapılabiliyor. 2 adet biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaport, parmak izi ve imza pasaport çıkarma için yeterli. Diğer belgeler ilgili kurumların sisteminden otomatik çekiliyor. Standart özellikler taşıyan bordo pasaport sahipleri birçok yabancı ülkeye vize ile giriş yapabiliyor.

2. Hususi Pasaport  (Yeşil Pasaport)

Hususi Pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına veriliyor. Ayrıca il ve ilçe belediye başkanlarına görevleri boyunca ve hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor. Yeşil pasaportla bazı ülkelere vizesiz seyahat edilebiliyor. İkinci nesil Hususi ve Hizmet Damgalı e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 30 adet, vize sayfa sayıları ise her birinde 27 adet.

Hususi pasaport çıakrmak için kurumunuzdan onaylanmış talep formu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı gerekiyor. Sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Hizmet Pasaport, devlet kurumları adına resmi görevle yurtdışına gönderilenler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler ile sempozyum, bilimsel ve kültürel etkinlik nedeniyle yurtdışında görevlendirilen akademisyenlere görev süreleri boyunca veriliyor. Gri pasaport olarak da biliniyor. Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor. Hizmet pasaportunun 27’si vize sayfası olmak üzere toplam 30 sayfası var.

Hizmet pasaportu için kurumdan onaylanmış talep forumu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve T.C. kimlik kartı gerekiyor. Sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.

4. Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Diplomatik Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına veriliyor. Siyah pasaport olarak da biliniyor. Diplomatik pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün.

Diplomatik pasaportlar için hiçbir harç veya ücret alınmıyor. Hizmet ve hususi pasaportlar için sadece defter bedeli alınırken, umuma mahsus pasaportlar için süreye göre pasaport harç bedeli tahsil ediliyor.

Bunun dışında kırmızı renkte geçici pasaport ile yabancılara mahsus pasaport çeşitleri de var.

Pasaport, yurtdışına seyahat edebilmek için gerekli evraklardan bir tanesi. Pasaport işlemleri zaman zaman yaşanan yoğunluk ve defter sıkıntısı gibi sebeplerle uzayabiliyor. Başvuru yapılacak pasaport türüne göre çalışılan kurumlardan ekstra belgeler almak gerekebiliyor. Bu yüzden seyahat tarihinden en az bir ay önceden pasaport işlemlerine başlamakta yarar var.