İnsanlara saldıran ve can kayıplarına neden olan sokak hayvanları ile ilgili düzenleme uzun tartışmalar sonucunda TBMM Genel Kurulu'nda 224 'hayır' oyuna karşılık 275 'evet' oyuyla kabul edilerek yasalaştı. Yasanın getirdiği yenilikler ise şöyle; sahipsiz hayvanlar, belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak bakım ve tedavilerini sağlayacak. Bu hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
BAKIMEVİ ZORUNLULUĞU
Büyükşehir, il ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek. Bunun için bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı belediyelere kaynak aktaracak.
CEZA 2 BİNDEN 60 BİNE ÇIKTI
Sahipli hayvanı terk eden kişilere hayvan başına 60 bin TL ceza kesilecek. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında terk edenlere hayvan başına 50 bin lira cezası verilecek. Hayvanlar için ayrılan kaynağı başka amaçla kullanan belediye yetkililerine de 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme ile kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
ÖTANAZİ ÖNCELİK DEĞİL
Muhalefet tarafından tüm hayvanlara uygulanacakmış algısı yaratılmak istenen yasayanın 9 maddesinde ise ötanazi istisnası şöyle ifade ediliyor: "Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan, bulaşıcı hayvan hastalığının önlenmesi amacıyla, insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir hükümleri uygulanacak."
MECLİS'TE KARŞI ÇIKTILAR SOKAKTA TOPLADILAR!
DEM Parti Milletvekillerinin TBMM'deki görüşmeler sırasında şiddetle karşı çıktığı başıboş sokak hayvanları ile ilgili yasal düzenlemenin Meclis'ten geçtiği gün ilginç bir gelişme yaşandı. DEM'li Silvan Belediyesi, sosyal medya hesabından ekiplerin sokaklardan köpekleri topladığı anların fotoğraflarını paylaşarak, "Başıboş gezen köpekler toplandı. Belediyemiz ekipleri ilçe merkezinde sayıları giderek artan sokak köpeklerini yurttaşların şikayetleri üzerine uyuşturucu iğne ile vurarak toplamaya devam ediyor. Toplanan köpekler barınaklarımıza götürülüyor" açıklamasını yaptı.Belediye, tepkiler üzerine sosyal medya paylaşımını sildi. Belediye eş başkanları Sevim Biçici ve Kadri Esen imzasıyla yayınlanan özür metninde şu ifadelere yer verildi:
'PARDON YÖNTEM KÖTÜ OLDU'
"Yapılan uygulama rutin bir uygulama olup göreve başladığımız günden beri devam ettiriyoruz. Vatandaştan bize ulaşan şikayetler üzerine bulundukları yerden köpekleri toplayıp kendi barınağımızda kısırlaştırıp aldığımız yere bırakıyoruz. Hasta ve durumu kötü olanları da barınakta besliyoruz. Personelimizin köpekleri yakalama yöntemi ve paylaşımda kullandığımız dil kötü olmuş ve yanlış anlaşılmadan dolayı özür dileriz. Sokak hayvanlarının yaşam hakkını en güçlü biz savunacağız."
ÖLDÜRME YOK, SAHİPLENME VAR
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yeni yasa ile ilgili olarak şunları söyledi; "Kanun taslağını hazırlamadan önce Dünya Sağlık Örgütü, Tarım ve Orman ile Sağlık bakanlıklarımızın raporlarını okuduk. Grup Başkanvekilimiz Bahadır Yenişehirlioğlu başkanlığında akademisyenleri, sanatçıları, hayvanseverleri, mağdur aileleri, evladı, kızı vefat edenleri dinledik. ABD'de, İngiltere'de sahiplenilmeyen hayvanlara ötanazi yapılıyor. Muhalefet milletvekilleri 'öldürme kanunu' diyor ancak bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var."