Söğle peyniri 4 ay sonra kuyudan çıkarıldı: Kilosu 100 liradan alıcı buluyor

Antalya'da kuyuda 4 aylık bekletilerek üretilen yöreye özgü Söğle peynirinin üretim aşaması tamamlandı. Derilere doldurularak konuldukları kuyulardan özenle çıkarılan Söğle peyniri kilosu 100 liradan satışa sunuldu.

DHA

Elmalı'ya bağlı Küçük ve Büyük Söğle mahallelerinde, derilere doldurularak 4 ay boyunca kuyuda bekletilen Söğle peynirinin kuyuda bekleme süreci tamamlandı.

DHA'da yer alan habere göre, 3086 rakımlı Kızlar Sivrisi'nin eteklerinde otlayan keçilerin sütünden üretilen peynirin kilosu 100 liradan alıcı buluyor.

Keçi sütünün kaynatılıp, mayalanarak üretildiği Söğle peyniri haziran ayı ortalarında ortalama 70 kilo gelen derilere doldurularak, kuyulara atılıyor. Önce rende, sonra elle ufalanan Söğle peyniri keskiç denilen bir sopa ile derilere dolduruluyor. Derilerin ağzı dikilip, haziran ayı ortasında 10 metre derinliğinde, 2 metre genişliğinde, 2250 rakımdaki antik dönemden kalan kuyulara atılıyor.

YILLIK 7 TON ÜRETİLİYOR

Söğle peyniri yalnızca bölgede keçi sürüsü olan 15 çoban tarafından üretiliyor. Yılda sadece 100 deri Söğle peyniri üretilebiliyor. Her deride ortalama 70 kilo peynir oluyor. Yıllık ortalama üretim 7 ton civarında. Kızlar Sivrisi'nin doruklarına yakın noktalarda doğal ortamda otlayan keçilerin sütünden üretildiği için farklı tadı ve aroması olan Söğle peyniri Söğle peyniri kilosu 100 liradan satışa sunuldu.