Sivrisinek kaşıntısı nasıl geçer? Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?

Sivrisinek sorunu milyonların gündeminde yer alıyor. Yaz mevsiminin gelmesi ile açık olan pencerelerden evlere giren, açık alanlarda da insanlara huzur vermeyen sivrisinekler her geçen sene daha çok türüyor. Çoğalan, ısırdığı bölgelerde kızarıklık ve şişkinlik yapan sivrisineklerden şikayet eden vatandaşlar, yetkililerin hemen önlem almasını istiyor. Öte yandan sivrisinek ısırığına nelerin iyi geldiği de yoğun olarak araştırılıyor. Peki, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek kaşıntısı nasıl geçer?

Yaz mevsiminin gelmesi ile milyonların korkulu rüyası haline gelen sivrisinekler de hızla türemeye başladı. Özellikle İstanbul sivrisineklerin buluşma noktası oldu. Hemen hemen her evin içine giren sivrisinekler geceleri vızıltıları ile uyutmadığı gibi, ısırması ile de şişlik, kızarıklık ve kaşıntı gibi sorunlara neden olabiliyor. Peki, Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek kaşıntısı nasıl geçer?

SİVRİSİNEK ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

Sivrisinek ısırıldığında yapacağınız ilk iş, sivrisinek ısırığını su ve sabunla yıkamaktır. Sivrisinek ısırığında eczanelerden alınan ilaçların yanı sıra, evde bulunan malzemelerden doğal çözümler üretilebilirsiniz. Medicalpark tarafından sivrisinek ısırığına iyi gelenler şu şekilde sıralanıyor:

ALKOL

Özellikle izopropil ya da etanol türü alkoller, buharlaşırken yarattığı serinletici etki sayesinde sivrisinek kaşıntısını geçirir. Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur, alkolun fazla sürülmesinin cildi tahriş edebileceğidir.

ÇAY POŞETLERİ

Siyah ve yeşil çay poşetleri şişmeyi geçirmek için kullanılabilir. Çay içtikten sonra kullandığınız poşetleri bir naylona sarıp buzdolabında saklarsanız, soğutucu etkiden de yararlanabilirsiniz.

ALOE VERA

Aloe veranın anti-enflamatuvar etkisi yüzünden kullanım alanı çok geniştir. Evinizde bulundurduğunuz aloe vera bitkisinin yaprağının içerisinde bulunan jeli, ısırılan yerin üzerine sürebilirsiniz.

SEYRELTİLMİŞ, KIYILMIŞ SARIMSAK

Sarımsağın yara iyileştirici ve antiviral özelliği uzun süredir bilinmektedir. Fakat sarımsak cilde doğrudan uygulandığında, cildi irrite edip daha fazla enflamasyona yol açabilir. Bu nedenle kıyılmış sarımsağı hindistan cevizi yağı gibi hafif bir yağ ile seyreltip ısırılan yere uygulayabilirsiniz.

YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesi, böcek ısırıklarını, alerjik reaksiyonları, su çiçeği ve kuru cildi yatıştırmaya yardımcı olan özelliklere sahiptir. İnce yulaf ezmesine biraz su ekleyip maske haline gelen karışımı etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. 15 dakika sonra ılık suyla yıkadıktan sonra bir kremle nemlendirebilirsiniz. Bu karışıma antibakteriyel etkisi nedeniyle bal da eklenebilir. Bal daha fazla sivrisinek çekebileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

FESLEĞEN

Cildi fesleğen ile ovmak sivrisinek ısırığına karşı yapılabilecek başka bir doğal uygulamadır. Fesleğen kaşıntılı cildi rahatlatabilecek kimyasal bileşiklere sahiptir. Fesleğen yağını losyon olarak uygulayabilir ya da evde kendiniz yapabilirsiniz. Kendi karışımınızı yapmak için, 2 bardak su ve yaklaşık 15 gram kuru fesleğen yaprağı kaynatın. Karışım soğuduktan sonra, karışıma batırdığınız pamuğu etkilenen bölgeye sürün. Daha acil bir tedavi için taze fesleğen yaprağı doğrayın ve cildinize sürün.