Siber fidyeciler can yakıyor

Siber güvenlik uzmanı internetin karanlık yüzünü AKŞAM’a anlattı: “Fidye yazılımlarıyla önce dosyaları şifreleyip sonra bitcoin istiyorlar.”

1

Bülent ŞANLIKAN 

Dünyaca ünlü siber güvenlik firması ESET’in Teknik Müdürü Erkan Tural, arama motorlarından internet ağının yüzde 10’luk kısmına ulaşıldığını, geri kalan yüzde 90’lık bölüme ise ‘Deep web’ (karanlık internet) denildiğini, yasadışı işlemlerin buradan yürütüldüğünü söyledi. Tural yeni nesil tehlikeyle ilgili “Fidye yazılımı abonelik sistemine göre 120 ila 900 dolar arasında satılıyor. 8 ila15 dolara ülkelerin sunucularına bağlanılıyor. Siber suçlu böylece bankacılık sistemine bile sızabiliyor" dedi. Tural tuzağı ise şöyle anlattı: “Mail ya da farklı yolla dosya indirmeniz sağlanıyor. Yazılım dosyalarınızı şifreliyor. Kilidin kaldırılması için kripto para bitcoin isteniyor. Veri güvenliği için tehdit oluşturan bu yöntemle fidyeciler dünyanın bir ucundan diğer ucuna para kazanıyor.” 

6 trilyon dolara ulaşacak

Siber suç endüstrisinin 2015’de dünyaya 3 trilyon dolara mal olduğunu belirten Tural, “Maliyetin 2021’e kadar 6 trilyon dolara çıkacağı öngörülüyor. Geleneksel suçlarda silah, tehdit, şantaj var. Sanalda ise suç yazılımsal yeteneklerle gerçekleşiyor” dedi. Tural, Türkiye’de de bu tarz sorunların çoğaldığına dikkat çekti.