SSK Hizmet dökümü belgesini çalışanlar e-Devlet üzerinden temin edebiliyorlar. İmza yerine geçen ve resmi olduğunu gösteren SSK hizmet dökümü belgesinde prim borcu ve sigorta bilgilerine ulaşılabiliyor. TC Kimlik No ve şifre ile e-Devlet üzerinden SSK sorgulama ve prim borcu yapılabilirken, bunun için vatandaşların e-Devlet şifrelerine sahip olmaları gerekmektedir. SGK SSK hizmet dökümü nasıl alınır? SSK sorgulama ve prim borcu öğrenme nasıl olur? Cevapları haberimizin devamında bulabilirsiniz…
SGK-SSK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİ NASIL ALINIR?
SGK Hizmet Dökümü belgesini alabilmek için öncelikle e-Devlet kapısına giriş işleminde bulunmalısınız. Bu uygulamaya giriş yapabilmek için ise; TC kimlik kartı, e-Devlet şifresi, e-imza, internet bankacılığı ve mobil imza gibi pek çok alternatif bulunmaktadır. Ancak vatandaşların ağırlıklı olarak seçtikleri giriş yöntemi hiç şüphesiz e-Devlet şifresi olmaktadır.
Şifrenin kullanılabilmek üzere aktif hale getirilebilmesi için size en yakın PTT şubesinden bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz. Sonrasında ise geriye sadece T.C Kimlik Numaranız ve edindiğiniz şifrenizle e-Devlet sistemine giriş yapmak kalmaktadır. Sistemi giriş yapılmasının akabinde karşınıza çıkan arama butonuna "Sosyal Güvenlik Kurumu" yazarak kurum seçebilirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu sekmesine tıklandığında ise 4A, 4B ve 4C olmak üzere üç çeşit hizmet dökümü belgesi sizi karşılamaktadır. Bu sayede ilgili bağlantı aracılığıyla rahatlıkla SGK hizmet dökümü belgesi öğrenilebilir. Şayet hizmet dökümü belgesi resmi makamlara arz edilecekse, sayfanın üst bölümünde mevcut olan "barkodlu belge oluştur" seçeneği tercih edilmelidir. Aksi taktirde belge geçerli sayılmayacak ve ilgili kurum tarafından reddedilmesine neden olacaktır.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNMAKTADIR?
-İlk kez girilen işe ait sigorta giriş ve çıkış tarihleri
-Primin hangi aylarda yattığı
-Sigortalının çalıştığı şirkete ait bilgiler
-SGK hizmet dökümü belgesinde bulunan bilgiler
-Sigortalı olarak çalışılan dönemdeki belli başlı hizmetler
-Sigortalıya ait temel bilgiler
-Sigortanın hangi aylarda ödenip ödenmediği
4A Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!
4B Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!
4C Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!
TC KİMLİK NUMARASIYLA SSK SORGULAMA
TC kimlik no ile SSK sorgulama şifresiz işlemde; kişinin hangi iş yerlerinde çalıştığı, ne süre ile çalıştığı, iş değişiklikleri ve iş yerlerinin yatırdığı prim miktarları ayrıntılı olarak öğrenilebiliyor. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için öncelikle Sosyal Güvenlik Merkezi'nin sayfasına girilmelidir.
Görüntülenen ekranda, istenen bilgileri eksiksiz doldurmalısınız. Kişinin uyruğu, TC kimlik numarası, nüfus kağıdı cilt numarası, nüfusa kayıtlı olduğu il ve kişinin doğum yılı gibi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler de uyruklarını ve ikamet tezkere numarasını yazmalıdır. Güvenlik kodu istenen kutuya, tam kutunun yanında bulunan harfler ve rakamlar yazılmalıdır. Tüm bilgiler eksiksiz ve doğru olarak girildikten sonra “Sorgula” yazan yere tıklandığında, ekrana istediğiniz tüm bilgiler ve dökümler gelecektir.
SGK-SSK Sorgulama; SGK-SSK sorgulama işlemini yapabilmek için iki çeşit yol kullanabilirsiniz. Bu iki yoldan bir tanesi E-SGM sayfası üzerinden SGK-SSK sorgulama işlemidir. Diğeri ise E-Devlet sistemi üzerinden yapılan SGK-SSK sorgulama işlemidir. E-Devlet sistemi sizden işlem yapabilmeniz için şifre isteyecektir. Şifreyi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında edinebilirsiniz. E-Devlet üzerinden SGK-SSK sorgulama yapmak istiyorsanız şifreniz ile birlikte E-Devlet sitesine giriniz. Açılan sayfanın sağ kısmında yer alan E-Hizmetler sekmesine tıklayıp açılan sayfanın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) seçeneğinden kimlik doğrulama işleminizi gerçekleştirdikten sonra SGK-SSK sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. SGK-SSK sorgulama işlemi ile yazının devamında verdiğimiz maddelere ulaşmış olacaksınız;
I. Çalışmakta olduğunuz işyeri numarasına,
SGK-SSK Hizmet Dökümü Sorgulama; Primlerinizin ne kadar yattığını öğrenmek için SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz.
SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama sizin tüm hizmet bilgileriniz, çalışma bilgileriniz ay ve yıl olarak tarihlere ayrılmış bir şekilde bulunmaktadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulamasıyla emekli olmak için gereken bilgileri sağlayan hesaplama motorlarınızı kullanabilirsiniz.
SGK'NIN GÖREVLERİ NELERDİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun (SGK) bazı görevleri çeşitli birçok görevi bulunmaktadır. SGK’ nın bazı görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
• SGK, sosyal güvenliğe ait olan tüm konularda uluslararası gelişmeleri izlemektedir ve gerekli olan tüm değerlendirmeleri yapmaktadır.
• SGK, kendi kurumuna bağlı bulunan gerçek ve tüzel kişilere hizmet sunar ve bu şekilde onları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmektedir.
• SGK, sosyal güvenlik kapsamında kamu idareleri için iş birliği kurmaktadır ve bu şekilde koordinasyonu sağlamaktadır.
• SGK, bazı sosyal güvenlik politikaları uygulamaktadır. Bunlar; ulusal kalkınma politikaları ile yıllık uygulama programları gibi politikalarıdır.
• SGK, sosyal güvenlik politikalarının daha güncel, daha yeni, daha iyi olmasına yönelik çalışmalar yapar.
• SGK, yabancı ülkeler ile yapılacak olan sözleşmeleri yürütür ve bunlara ait çalışmalar yapar.
• SGK, bu kanun ile veya başka kanunlar ile kuruma verilen görevleri yerine getirmektir.
Bu şekilde SGK’ nın bazı görevlerini belirtmek mümkündür. Bu maddelerin dışında da SGK’ nın birçok görevi bulunmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İle Yararlanılan Bazı Hizmetler
SGK’ nın kendi resmi sitesinde E-SGM uygulaması üzerinden birçok farklı hizmetten yararlanabilir. SGK’ nın resmi sitesi üzerinden yararlanılan bazı hizmetler şunlardır: SGK Kesenek Bilgi Sistemi, SGK E-Bildirge, SGK Evrak Takibi, SGK Kart ile Prim Ödeme, SGK maaş bordrosu, SGK maaş hesaplama, SGK yurtdışı borçlanması, SGK borç ödeme, SGK işe giriş, SGK iş göremezlik, SGK SSK rapor parası, SGK yetim aylığı, SGK E-Hizmet, SGK SSK hizmet dökümü sorgulama gibi hizmetlerdir.