2020 Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Şevval ayı Ramazan ayının hemen sonrasında gelen aya verilen isimdir. Peygamber Efendimize göre bu ay içerisinde 6 gün oruç tutmak yılın tüm günleri oruç tutmaya bedel oluyor. Şevval ayı orucu tek seferde veya bölünerek tutulabiliyor. Şevval ayı namazı ile ilgili detaylı bilgileri ve bu ayın başlangıç ile bitiş tarihlerini haberimizin içerisinde bulabilirsiniz.

Şevval ayı Ramazan ayının hemen sonrasında gelen aya verilen isimdir. Peygamber Efendimiz, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur. Şevval ayı orucu tek seferde veya bölünerek tutulabiliyor. Şevval ayı namazı ile ilgili ayrıntılar ile bu ayın başlangıç ve bitiş tarihleri haberimizde…

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Bu yıl 24 Mayıs Pazar günü başlayan Şevval ayı, 21 Haziran tarihinde son bulacak. Böylece bu ay içerisinde 6 gün orucunu tutan vatandaşlar, orucu bölerek tutuyorlarsa kalan günler için hala vakit var.

Şevval orucu, Ramazan'ın ardından tutulması tavsiye edilen bir oruçtur ve farz olmayan bir ibadettir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur. Şevval ayı içerisinde herhangi bir gün 6 günlük oruç tutulabilir, istenirse bu oruç günlere bölünebilir.

Şevval orucunu Ramazan Bayramı'nda tutmak haramdır. Şevval orucu, tıpkı Ramazan ayında tutulan oruç gibidir; imsak vaktinde oruç başlar ve akşam ezanında oruç bozulur.

ŞEVVAL AYI NAMAZI NASIL KILINIR?

Şevval ayı namazı 8 rekattan oluşur. Şevval ayının içerisinde herhangi bir zamanda kılınabilir. Şevval ayı namazını kılarken her rekâtta bir Fatiha ve on beş İhlas-ı Şerif okunur ve namaz selamlanır. Namaz selamlandıktan sonra yetmiş tane tesbih duası okunur ve yetmiş tane de Salavat-ı Şerife söylenir.

Tesbih duası şu şekildedir: Sübhan Allahi Velhamdulillahi vela ilahe illAllahu vAllahu Ekber vela havle vela kuvvete illa billahi aliyyil azim.

Salavat-ı Şerife şu şekildedir: Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin ve Ala Ali Seyyidina Muhammed (s.a.v).

Bu namazı kılan kimsenin Allah(c.c) borçlarını ödettirir, isteklerini kabul eder, Allah (c.c) ilmi ve hikmeti o kişiye nasip eder, Allah (c.c) ihtiyaç sahibi ise ihtiyacını giderir.