Bir süredir magazin gündeminden düşmeyen ve hastalığı ile ilgili ekranlarda sıkça yer alan Seren Serengil, dumping sendromu hastalığına yakalandığını açıklamıştı. Bu haberin ardından Dumping Sendromu nedir? Seren Serengil'in hastalığı dumping sendromu belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. İşte tüm detaylar...
Midenin bir bölümünün ya da tamamının alındığı ameliyatlar veya gastrik bypass operasyonu sonrası ortaya çıkabilen “Dumping Sendromu”, midenin çok hızlı boşalması ile karakterize bir semptom olarak tanımlanabilir.
Genellikle yemek yedikten 10 ila 30 dakika sonrası karın ağrısı, ishal, kusma, çarpıntı ve kramp gibi şikayetlere neden olabilen dumping sendromu mide çıkışındaki kasların iptal edilmesi nedeniyle midedeki besinlerin kontrolsüz bir şekilde ince bağırsaklara boşalması sonucu oluşur. Bu durum ani ve çok hızlı bir şekilde gelişir ve çoğunlukla şeker ihtiva eden yiyeceklerin tüketilmesinden sonra ortaya çıkar.
Dumping sendromu yemek yedikten hemen sonra (10 ila 30 dakika) ortaya çıkıyorsa “erken dumping”; yemek yedikten 2-3 saat sonra ortaya çıkıyorsa “geç dumping” olarak sınıflandırılır.
Dumping sendromları mide küçültme ameliyatlarından sonra oluşan ve karbonhidrat odaklı besinlerin tüketilmesinden sonra oluşan, karın ağrısı ve karın ağrısına eşlik eden ishal olma olarak nitelendirilir. Dumping sendromunun belirtileri, erken ve geç dumping sendromu belirtileri olarak iki grupta incelenir. Her iki dönemim belirtilerinde benzer ya da aynı belirtiler de olabilir. Erken dönem dumping sendromu belirtileri karbonhidrat içerikli besinlerin alımından sonraki ilk 30 dakikalık süreçte yaşanan ishal ve karın ağrısı birlikteliğinin eşlik ettiği sorunlardır. Eğer karın ağrısı ve ishal ilk 30 dakika değil de 3 saat ya da sonrasında gelişiyor ise de geç dumping sendromu belirtisi yaşanmış sayılır.
Karbonhidrat içerikli gıdaların tüketiminden sonra ilk 30 dakikalık zaman diliminde yaşanıyor ise buna erken dönem dumping sendromu adı verilir ve aşağıdaki belirtilerle ortaya çıkar;
Tüketilen gıdanın porsiyonu çok küçük olsa dahi hemen tokluk hissinin ortaya çıkması
Yüzde yaşanan kızarma durumları
Kalp atış hızında yaşanan yükselmeler, bir nevi kalp çarpıntısı hissi
Kuvvetsizlik, takatsizlik, halsizlik…
Midede yaşanan sancımalar, ağrılar
Genel ya da bölgesel terlemeler
İstifra etme – kusma durumları, midede yaşanan bulantı hisleri
Karbonhidrat içeren gıdaların alımından 3 saat sonra veya sonrasında yaşanan belirtiler olup aşağıda sıralanmıştır;
Açlık hissinin ortaya çıkışı
Bilinçte yaşanan dalgalanmalar, değişimler
Şuurda yaşanan bulanıklık durumları
Titreme yaşanması, halsizlik
Tedavi süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Çoğu hastalarda diyet değişiklikleri ile tedavi gerçekleştirilebilirken, bazı hastalarda ise Dumping sendromunun ağır seyretmesinden dolayı cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Diyetlerde genellikle az az ve sık sık yemek yemeleri tavsiye edilmektedir. Glisemik indeksi düşük olan gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.