Serebral palsi hastasından mucize! 31 yaşında ilk adım

Doğuştan tekerlekli sandalyeye mahkum olan Güzel Başkal, 23 yılda 28 ameliyat geçirdi. Doktorların “Bu duruma artık alış” dediği kadın, 31 yaşında ilk kez tek başına yürüdü.

Kırıkkale'de 1992'de 7.5 aylıkken dünyaya gelen Güzel Başkal, bebeklik sürecinde hareket etmekte güçlük yaşadı; 8 yaşında serebral palsi yani beyin felci tanısı konuldu. Erken doğuma bağlı beynindeki hasardan dolayı yürüyemeyen Başkal, dönemin valisinin desteğiyle 2000'de GATA'ta tedaviye alındı. Doktorlarının "Yürüyemezsin" dediği Başkal, umudunu kaybetmedi; Kırıkkale ve Bolu'da 17'si tendon uzatma amacıyla yapılan toplam 28 ameliyat geçirdi.

'ÇOK ÇALIŞTIM, BAŞARDIM'

Akülü sandalyeye mahkûm olan Başkal, 4 ay önce Bolu İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yattı. Genç kadın hem doktorların hem de kendi gayretiyle 31 yıl sonra ilk kez desteksiz adım atmanın sevincini yaşadı. Hayalleri gerçekleşen Güzel Başkal, şöyle konuştu: "Hiçbir şekilde yürüyemiyor ve ayakta duramıyordum. Öncesinde parmak ucu yürüyüşü vardı, bacaklarım birbirine bitişikti. Fizik tedavi sonrası odamda bile egzersizler yapıp çocuk çalışıyorum. Bir hareketten 20 yapmam gerekiyorsa ben 40 yapıyorum."

'SANDALYEYLE GELDİM YÜRÜYEREK ÇIKACAĞIM'

Kendisine sürekli "Yürümen imkansız" denildiğini belirten Güzel Başkal, "Hep bana alışmam gerektiği söylendi. Yıllardır kurduğum yürüme hayalim gerçekleşti" dedi. Başkal tekerlekli sandalyeyle geldiği hastaneden yürüyerek çıkacağı günü bekliyor.

4 kardeşten en büyüğü olan Güzel Başkal'ın en küçük kardeşi, dayısı ve yeğenlerinin de serebral palsi hastası olduğu öğrenildi.