Alanya’da 1960’lı yıllarda şekerleme üretimi yapan birine ait dükkana Antalya’nın Gazipaşa ilçesinden ayaklı mermer tezgah getirildi. Dükkan sahibi, dükkanda bu mermer tezgahı yaklaşık 15 yıl üzerinde şeker yoğurmak için kullandı.
1982 yılında işler duraklama noktasına gelince dükkanı kapatmak zorunda kalan ve birkaç kez el değiştiren dükkanın son sahibi, malzemelerin bir kısmını sattı ve bir kısmını da dağıttı. Mermer şeker tezgahı ise Alanya Kalesi’ndeki Hisariçi Mahallesi’nde bulunan evinin deposuna götürdü.
RESTORE EDİLDİ
Dükkanın son sahibi, 2017 yılında mermer tezgahı tekrar kullanmak için depodan çıkarırken düşürerek kırdı. Parçalara ayrılan mermer tezgahın altında farklı harflerle yazılar olduğunu fark edince, durumu Hisariçi Mahalle Muhtarı’na söyledi.
Muhtar ise kırılan parçalardan bazılarını alarak incelenmesi için Alanya Arkeoloji Müzesi’ne götürdü. Müze yetkilileri, parçaları incelediklerinde, yıllarca tezgah olarak kullanılan taşın mezar taşı olduğunu ortaya çıkardı.
Mezar taşının parçaları da alınarak, Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarına gönderildi. Burada 1 ay boyunca temizlenerek restore edilen mezar taşı, 2017’de ’14 Mayıs Müzeler Haftası’nda Alanya Arkeoloji Müzesi’ne kazandırıldı. Müze yetkilileri, mezar taşının üzerinde, Grek alfabesiyle Türkçe yazılar olduğunu söyledi.
TÜRKÇE'YE ÇEVRİLDİ
“Bu kabirde bulunan, gençliğine doymayan, muradına ermeyen, atalarının belini büken, Hacı Elefterios oğlu, Paraskeya kerimesi rahmetli Maria 1 Kasım 1867 tarihinde deblid olup, 1881 Yulio 18 tarihinde emri darı Pa..a olup, fani dünyadan ebedi ömre niyaz eyledi. Kerat eden rahmet eylesin.”
İHA