Akşam Gazetesi
İstanbul Başakşehir'deki bir sitede önceki gece 14 katlı binanın otoparkında bulunan elektrikli otomobil yandı. İtfiaye ekipleri özel ekipmanlar kullanılarak alevleri söndürdü. Yoğun duman nedeniyle uyandırılan bina sakinleri tedbir amaçlı tahliye edildi. Küle dönen aracın sahibi Murat Karabayır, "Yangının nasıl çıktığıyla ilgili bilgimiz yok. Elektrikli araçtı. Şarjdaydı. Akşamüzeri takmıştık" diye konuştu.
OTOPARKA STANDART PRİZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın temmuz ayında yayınladığı genelgeyle otoparklara ticari olmayan şarj kutularının koyulması büyük ölçüde kolaylaştırıldı. Ancak apartmanların ortak alanlarındaki sıradan prizler kullanılarak elektrikli araçların şarj edilmesi büyük sorunlara neden olabiliyor. Yangınlara davetiye çıkartan bu tür şarj yöntemi, ortak alanlardaki maliyetlerin paylaşılmasında da kat malikleri arasında sorunlar oluşturuyor.
UZATMA KABLOSU BÜYÜK TEHLİKE
Elektrikli araçlar, evlerdeki 220v prizler, ev tipi şarj kutuları (AC 3.7-22 kW) ve hızla şarj (DC 50 kW- 350 kW+) kullanılarak doldurulabiliyor. Ancak sıradan prizlerle yapılan şarjlar güvenlik sorunu oluşturuyor. En sık yapılan hatalardan birini de uzatma kablosu kullanılması. Üreticiler genellikle 3-4 metrelik, standartları belirli kablolar dışında kullanıma izin vermezken; balkon ve camlardan sarkıtılan metrelerce kablo kullanılması araç ve çevre güvenliği için büyük risk oluşturuyor.