Sandık müşahidi nasıl olunur, nereye başvuru yapılır? Seçimde müşahitler para alır mı, görevleri ne?

Sandık müşahidi olmak için başvuruda bulunmak isteyenler araştırmalara başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalmasının ardından oy kullanma günü 28 Mayıs Pazar gününe alındı. Sandık müşahidi nasıl olunur, nereye başvuru yapılır? Seçimde müşahitler para alır mı, görevleri ne?

14 Mayıs seçimlerinden salt çoğunluğun sağlanamamasının ardından cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. tura kaldı. Seçimler, 28 Mayıs Pazar günü saat 08:00 ile 17:00 arasında gerçekleştirilecek. Peki, Sandık müşahidi nasıl olunur, nereye başvuru yapılır? Seçimde müşahitler para alır mı, görevleri ne?

SANDIK MÜŞAHİDİ NASIL OLUNUR, NEREYE BAŞVURU YAPILIR?

Müşahitler, siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu'na sundukları liste üzerinden kura ile belirlenirler.

Kura sırasına göre, önce asıl ardından da yedek üyeler belirlenir. Parti üyesi olmayan vatandaşların müşahit olabilmeleri için bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler yürütülmekle birlikte, gönüllü müşahitlerin seçim günü görev yapabilmeleri için bir siyasi parti onaylı "Müşahit Görev Belgesi"ne sahip olmaları gerekir.

SEÇİMDE MÜŞAHİTLER PARA ALIR MI, GÖREVLERİ NE?

Müşahit (gözlemci) sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eder, gerektiği yerlerde itiraz eder.

Müşahitlik resmi bir görev değildir ve tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Bir partinin gönüllü bir görevlisi olan müşahitler para almazlar.

SANDIK KURULU KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yetkilileri tarafından yapılan açıklamada sandık başında duracak kişilerin 6 asil üyeden oluşacağı öğrenildi. Öte yandan her asil üyenin bir de yedek üyesi olacak. Sandık kurulu ise başkan, gözlemci ve müşahit görevlilerinden teşekkül edecek.