Salda gölü nerede? Salda gölüne nasıl gidilir?

Son yılların popüler tatil yerlerinden birisi de Salda Gölü oldu. Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü, beyaz kumları ve turkuaz renkli denizi ile Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılıyor. Geçen yaz 300 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği Salda Gölü’ne nasıl gidileceği ise merak konusu oldu. Salda Gölü nerede? Salda gölüne nasıl gidilir? Detaylar haberimizde…

Sosyal medya sayesinde oldukça popüler bir hale gelen Salda Gölü, son dönemlerde Türkiye’nin parlayan turistlik yerlerinden birisi oldu. Geçen yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Salda Gölü’nün, gelecek yıl bu sayıyı daha da arttıracağı düşünülüyor. Türkiye’nin en derin göllerinden olan Salda Gölü, Maldivlere benzerliği ile dikkat çekiyor. Salda Gölü nerede? Salda gölüne nasıl gidilir?

SALDA GÖLÜ NEREDE?

Burdur Salda Gölü: Mars’ın yüzey özelliklerine sahip dünyadaki iki yerden biri olan Salda Gölü, Türkiye’nin büyüleyici güzelliklerinden. Burdur‘un Yeşilova ilçe merkezine yaklaşık 4 km mesafede bulunan göl, 44 kilometrekarelik bir alana yayılıyor.

Yeşilova ilçesi, Doğanbaba ve Kayadibi köyleriyle çevrili olan Salda Gölü, 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer alıyor.

Göller Bölgesi içinde yer alan göl, stromatolik kayaçlar adı verilen kireçtaşına benzer bir yapıdan oluşuyor. Mars’ın yüzeyinde de görülen bu kayaçlar gölün yapısında magnezyum üretmesini sağlıyor. Bu yüzden gölün dibi de kıyıları da beyaz bir renge sahip.

Tektonik bir krater gölü olan Salda Gölü’nün suyu ve kumunun yapısında soda, kil ve magnezyum bulunduğu için bunlar bazı cilt hastalıklarına iyi geliyor. Yaz aylarında suların çekilmesiyle gölün ortasından görülmeye değer 7 beyaz ada ortaya çıkıyor.

Gölün arka kısmında kalan karaçam ormanı tavşan, tilki, keklik gibi canlılara ev sahipliği yapıyor. Bu da tabiat alanını daha da güzelleştiriyor. Türkiye’nin en temiz dünyanın en temiz beşinci gölü olarak gösterilen Salda 1989’dan beri koruma altında bulunuyor.

Karaçam ormanlarıyla kaplı bir alan içinde bembeyaz kumu ve masmavi suyuyla dikkat çeken göl, Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor.

Bakir doğasının yanında çok sayıda canlıya da ev sahipliği yapan Salda Gölü, 1989’den beri ‘Doğal Sit Alanı’ olarak korunuyor.

SALDA GÖLÜNE NASIL GİDİLİR?

Türkiye’nin en temiz gölü özelliğini taşıyan Salda Gölü, Burdur-Denizli-Antalya şehirlerinin tam ortasında konumlanıyor. Burdur’un Yeşilova İlçesine bağlı Salda Gölü, Burdur merkeze yaklaşık 76 km uzaklıkta.

Bir doğa harikası olan göl Isparta merkeze 107 km, Denizli merkeze 100 km mesafede konumlanıyor. Salda’ya en yakın havalimanları Denizli ve Isparta’da. Ayrıca Antalya da bir alternatif olabilir.

SALDA GÖLÜ'NE OTOBÜSLE GİDERKEN: Türkiye’nin muhteşem doğal güzelliği Salda Gölü Burdur, Denizli, Isparta ve Antalya illerine yakın bir konumda bulunuyor. Bu dört şehre de Türkiye’nin dört bir yanından kalkan şehirlerarası otobüslerle ulaşılabiliyor.

SALDA GÖLÜ'NE UÇAKLA GİDERKEN: Isparta, Denizli ve Antalya’ya uçakla gidip oradan toplu taşıma araçlarıyla Salda’ya gidebilirsiniz. Salda Gölüne en yakın havaalanlarından biri Isparta’da.

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı Salda Gölü arası 109 km. Havalimanından Burdur’a geçip oradan toplu taşıma ile Salda Gölü’ne gidebilirsiniz. Isparta Havalimanı-Burdur ulaşımı 14 TL.

Burdur’a giderseniz, otogardan saat başı hareket eden Yeşilova minibüslerine binin (10 TL). Yeşilova’da da Denizli istikametinde devam eden minibüslere binip 5 km uzaklıktaki Salda Gölü’nde inin.

İzmir-Salda 327 km ve yolculuk yaklaşık 4,5 saat sürüyor. İzmir’den aracınızla yola çıktıysanız Aydın, Nazilli, Tavas, Acıpayam, Yeşilova rotasını takip edin.

Antalya-Salda Gölü arası 152 km ve Salda’ya ulaşım 2 saat 15 dakika sürüyor. Antalya, Korkuteli, Karamanlı, Yeşilova tabelalarını takip edin.

Ankara-Salda Gölü mesafesi ise 463 km ve Salda’ya gidiş 5,5 saat sürüyor. Ankara, Polatlı, Emirdağ, Bolvadin, Dinar, Çardak, Yeşilova Burdur rotasını izleyin.

İstanbul-Salda Gölü yapacaksanız eğer 621 km ve 7,5 saatlik bir süreyi göz alıyorsunuz demek. İstanbul, Gebze, Eskişehir, Afyonkarahisar, Sandıklı, Dinar, Çardak ve Yeşilova rotasını izleyin.

SALDA GÖLÜ İMARA AÇILACAK MI?

Salda Gölü'ne Millet Bahçesi yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Salda Gölü imara açılacak, etrafı betonlaşacak" şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, "Bembeyaz kumları ve turkuaz rengiyle göz kamaştıran tabiat harikası Salda Gölü'nün imara açılması veya etrafının betonlaşacağı şeklindeki iddia asla doğru değildir. Böyle bir adımın atılması söz konusu dahi olamaz." dedi.

Kurum, 1 Şubat Cuma günü incelemelerde bulunmak üzere gittiği Salda Gölü'nde yaptığı basın açıklaması üzerinden yanlış algı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

Burdur ziyaretleri kapsamında Salda Gölü'nde incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Kurum, şunları kaydetti:

"Orada yaptığımız açıklama sonucunda sanki 'Salda Gölü imara açılacak, etrafı betonlaşacak' gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bembeyaz kumları ve turkuaz rengiyle göz kamaştıran tabiat harikası Salda Gölü'nün imara açılması veya etrafının betonlaşacağı şeklindeki iddia asla doğru değildir. Böyle bir adımın atılması söz konusu dahi olamaz. Aslında anlatmak istediğimiz bunun tam tersi. Salda Gölü'nün doğal haliyle kalması için bir koruma hamlesi başlattık. Salda Gölü kıyısında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Özel Çevre Koruma bölgesi ilan ederek, sit alanlarından bile daha sıkı tedbirlerin alınacağı, gölün doğallığına müdahalenin kesinlikle engelleneceği, yalnız kıyı şeridi ve göl kısmının değil tüm çevresinin korunacağı bir süreç başlatıyoruz."

Yaz aylarında Salda Gölü'nü 500 bin kişinin ziyaret ettiğini, bazı günlerde göl kenarında yaşanan 2 bin araçlık trafiğin bölgedeki dokuyu olumsuz etkilediğini aktaran Kurum, hem doğal güzellikler tahrip olurken hem de vatandaşların tatil için geldikleri yerde adeta çile yaşadığını, Burdur Valiliğinin bölgedeki bu şikâyet ve aksaklıklarla ilgili talebi üzerine yine Valilikle ortak çalışma başlattıklarını vurguladı.

"Etrafına çöp atmak ağır cezalara tabi tutulacak"

Bakan Kurum, "Beyaz Adalar" olarak bilinen, basın açıklamasının yapıldığı yerde bungalovların olmayacağını belirterek, halk plajı bölgesindeki mevcut bungalovların sayısının da azaltılacağına kaydetti.

Orada sınırlı sayıda sadece günübirlik kullanıma uygun kafe, büfe ve duş gibi birimlerin olacağını kaydeden Kurum, artık otomobille gölün kenarına kadar da inilemeyeceğini, yeni uygulamayla araçların düzenli otoparklara park edileceğini dile getirdi.

Göl kenarında yaklaşık 700-800 metre mesafede sadece yaya kullanımı olacağını aktaran Kurum, şöyle devam etti:

"Göl çevresinde bisiklet kullanımını yaygınlaştıracağız ve bisiklet yolları yapacağız. Salda Gölü'nün alanı 44 kilometrekare. Salda Gölü, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak kabul edildiğinde, göl alanı ile birlikte yaklaşık 295 kilometrelik alan koruma altına alınacak. Bahsettiğimiz millet bahçesi de işte bu 295 kilometrelik alan içerisinde yer alacak. Bu alanın tamamı millet bahçesi olmayacak. Millet bahçesi olması da yapılaşmaya karşı bir korumadır aslında ve Salda Gölü'nün uzak çevresini yeşillendirmeye yönelik olacaktır. Ziyaretçilerimiz bu bölgede çadırlarda konaklıyordu ve çöplerini de burada bırakarak gidiyorlardı. Bunun için de sıkı tedbirler uygulayacağız. Bu doğal güzelliğin etrafına çöp atmak ağır cezalara tabi tutulacak."