Sahur yapmadan oruç tutulur mu? İşte Diyanet'in sahur açıklaması

'Sahursuz oruç tutulur mu ?' sorusu araştırılan konular arasında yer alıyor. Dinimizde sahur, oruç tutacak olan kişilerin imsak vakti gelmeden yedikleri yemektir. “Sahursuz oruç tutulur mu?” sorusunu Peygamber efendimiz (s.a.s.) cevabıyla cevaplayabiliriz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) sahursuz tutulan orucu tavsiye etmemiştir. Sahura kalkmış ve bunu ümmetine tavsiye etmiştir. Fakat yine de sahur yapmadan oruç tutulur mu? İşte detaylar...

Sahursuz oruç tutulur mu sorusuna ayrıca Resül-i Ekrem (s.a.s) sahur yemeğinde bereket olduğunu ifade ederek cevap vermiştir. Bunun yanı sıra sahurun Müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en büyük farklardan biri olduğunu belirtmiştir. Ayrıca dinimizce sahura kalkmak sünnettir. Sahura kalkmanın oruca dayanma gücü verileceği de bilinmelidir. Sahur kişiye manevi bereketler de katar. Bunlara rağmen sahursuz oruç olur mu? Detaylar haberimizde...

SAHURSUZ ORUÇ TUTULUR MU? DİYANET AÇIKLADI...

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.