Safran antioksidan içeren bir bitki olduğu için cildimiz için birçok faydası vardır. Halk arasından sık sık tercih edilen safran, baharat olarak tüketilmektedir. Hafıza kaybına da iyi geldiği belirtilen safranın faydaları ve zararları...
Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır. Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar.
SAFRANIN ZARARLARI NELERDİR?
Çoğu hastalığa iyi gelmesiyle bilinir. Safran faydalarının yanı sıra bazı zararlara da sahiptir. Her besin gibi safran da fazla tüketilmemelidir. Aşırı kullanımında şu sıkıntılar ortaya çıkabilir:
Hamile kişiler aşırı safran tüketilirse düşük yapma olasılıkları yüksektir.
Çok kullanıldığında zehirleyici ve hatta öldürücüdür.
Böbreklere zarar verebilir.
Kanamaları artırır.