İş ve ödev raporu nasıl hazırlanır? Rapor hazırlama nasıl yapılır?

Rapor iş, eğitim ya da konu hakkında hazırlanan ve konunun araştırılıp sonuç ve nedenlerinin ortaya konmasını sağlayan belgelere denir. Genellikle üzerinde çalışılan konunun sonuca bağlandığı belgeler için “Rapor nasıl yazılır?” sorusu araştırılır. Yazılı olarak sunulan raporlar bazen sözlü olarak da sunulabilir. İşte “Rapor nasıl hazırlanır?” sorusunun yanıtı ve rapor örnekleri...

Rapor bir konu, araştırma ya da ödevin sonucunun ortaya konulduğu belgeye denir. Raporda bulunması gerekenler, yazım teknikleri ve kuralları istenilen içeriğin düzgün ve kurallara uygun şekilde hazırlanmasında önemli bir rol oynar. Rapor nasıl yazılır sorusu ve rapor yazma kuralları ile ilgili tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilir, aklınızdaki soruları giderebilirsiniz.

RAPOR NASIL YAZILIR?

Rapor yazma aşaması ilk önce kafada şekillenmeli ve şeması oluşturulmalıdır. Raporda yazılacaklar ve konu belirlendikten sonra konunun en sade ve düz bir şekilde nasıl anlatılacağı üzerinde düşünülmelidir. Raporlar her ne kadar bilimsel makaleler olsa da herkesin anlayabileceği bir düzeyde ve yazı dilinde yazılmalıdır.

Bir konu, araştırma ya da ödev ile ilgili rapor yazmaya başlarken ilk önce konunun ana başlığı belirlenir. Daha sonra konunun ana başlıkları rakamlarla belirtilir: 1, 2, 3,. Ana başlıklar altındaki alt başlıklar yazılır. Alt başlıklar numaralanırken ana başlıklara verilen numaralara ekleme yapılır: 1.1., 1.2., 1.3,. Alt başlıkların altına da ilgili alt başlıklar yazılır. Numaralara ekleme yapılmaya devam edilir: 1.1.1., 1.1.2., 1.1.3,.

RAPORDA BULUNMASI GEREKEN BÖLÜMLER NELERDİR?

Kapak: Başlık ve ödevi hazırlayanla ilgili bilgiler içerir.

İçindekiler: Ödevin içindeki ana ve alt başlıkların listesidir.

Giriş: Bir iki paragrafla konunun tanıtıldığı bölümdür.

Gelişme: Konunun, açıklandığı, örneklendiği, kanıtlandığı, konuların tartışılıp çözümlendiği bölümdür. Ödevin/raporun en uzun kısmıdır. Konuyla ilgili her türlü resim, çizim, grafik. burada sunulur.

Sonuç: Gelişme bölümünde işlenen konu, bu bölümde sonuca bağlanır.

Bibliyografya: Ödev/rapor hazırlanırken kullanılan kaynaklar burada listelenir.

Ekler: Yapılan çalışmayı destekleyen, fakat daha önceki bölümlerde verilemeyen bilgiler bu bölümde yer alır.

Kapak (title page), ödevin/araştırma raporunun ilk sayfasıdır. Burada, ödevin/raporun adı, hazırlayanın adı, soyadı, numarası, sınıfı, ödevin son teslim tarihi, ödevi veren öğretmenin adı, hangi ders için hazırlandığı gibi bilgiler bulunur.