Ramazan ayında çekilecek tesbihler ve zikirler hangileri? Ramazanda yapılacak ibadetler nelerdir?

Oruç, Allâh'ın emrine tâbî olmak ve O'nun rızâsını kazanabilmek için imsak vaktinden akşam Güneş'in batışına kadar yemek, içmek eylemlerinden uzak durmak sûretiyle yapılan bir ibadettir. Ramazanda yapılacak ibadetler nelerdir? Ramazan ayında çekilecek tesbihler ve zikirler hangileri? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte tüm merak edilenler...

On bir ayın sultanı Ramazan ayına erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mübârek ayda, fânî lezzetlerden vazgeçip bâkî lezzetlere nâil olmanın sırrına, Hak Teâlâ'nın emir buyurduğu oruç ibadetiyle kavuşulur. Oruç, hayat mücâdelesinde zarûrî olan "azim, sabır, sebat, irâde, kanaat, hâle rızâ, metânet, nefsânî arzulardan uzaklaşma" gibi hâllerin tâlimi ile ahlâkî durumumuzu kemâle erdirir. Peki, bu ayda oruç ile birlikte hangi ibadetleri yerine getirmemiz gerekiyor? Ramazanda yapılacak ibadetler nelerdir? İşte tüm detaylar...

RAMAZANDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Geçerli bir mazeret yoksa 30 gün boyunca oruç tutulmalıdır,

Kuran-ı Kerm okunmalı, mümkünse hatim edilmelidr,

Teravih namazı kılınarak sevap arttırılmalıdır,

Sahura kalkarak oruç tutulmalıdır,

Günahların affı için tövbe edilmelidir,

Zekat verilmelidir,

Sadaka verilmelidir,

Yetim sevindirilmelidir.

Ramazan ayında çekilecek zikirler!

RAMAZAN AYININ İLK 10 GÜNÜ ÇEKİLECEK ZİKİRLER ŞU ŞEKİLDEDİR;

Ya Erhamerrahemin tesbihi çekilir. Ya erhamerrahemin demek "Ey iman edenlerin en merhametlisi! " demektir. Bu zikiri günde 100 defa çekebilirsiniz.

RAMAZAN AYININ 10 VE 20 GÜN ARASI İÇİN;

" Ya Gaffarez Zünub " teshibi çekilir. Bu zikiride 10 günden sonra günde 100 defa çekebilirsiniz. En az 100 olmak üzere daha fazla da çekebilirsiniz. Ya Gaffarez Zünub zikirinin anlamı "Ey günahları bağışlayan" dır.

RAMAZAN AYININ 20 VE 30 GÜN ARASI İSE,

" Ya Atikkaribab " zikrini çekebilirsiniz. Ya atikarribab " Ey iyileri koruyan " anlamını taşımaktadır.

RAMAZANDA ÇEKİLECEK TESBİHLER NELERDİR?

Ramazan ayında her pazartesi günü gün boyunca her ibadetin ardından "La havle vela Kuvvete illa billa hüvel aliyhül azim" ( Bütün güç ve kuvvet yalnızca Allah'ın yardımıyla elde edilir.) tespihi çekilmelidir. Her pazartesi mutlaka bin defa çekilmesi gereken zikir olduğunu söylemek mümkündür.

Her salı günü 100 defa olacak şekilde "Cezallahü anna Muhammeden sallallahü Teala Aleyhi ve sellem ma hüve ehlül" ( Allah bize Hz. Muhammed'e layık olma mükafatı versin.) salavatı çekilmedir.

Her çarşamba günü "Estağfirullahel Aziyme ve etübü leyh" (Allah'a istiğfar eder, beni affetmesini dilerim.) tövbe istiğfar tespihi çekilmelidir. Bu tespih çarşamba günleri 100 defa çekilir.

Her perşembe günü "Sübhanallahi vebihamdihi Sübhanellahil Aziym" (Allah büyüktür ve onu hamd ile tespih ederim.) tespihi bin defa çekilmelidir.

Her cuma günü bin defa Allah tespihi çekilerek zikredilmelidir.

Her cumartesi günü "La ilahe illallah" tevhidi çekilmelidir. Bu tespih bin defa yapılmalıdır.

Her pazar günü ise "Ya Hayyu Ya Kayyum" tespihi ile Allah'ın isimleri zikredilmelidir.

Bu tespihler günlük olarak belirlenmiş olan tespih listesidir. Ancak bunların dışında ihmal edilmemesi gereken tespihler mevcuttur. Örneğin "la ilahe İllallah" tespihi her gün mutlaka ibadetlerin ardından olmak suretiyle günde yüz defa çekilmelidir. Ayrıca Allahummerham ummete Muhammed (Allah'ım ümmeti Muhammede merhamet eyle) tespihi çekilerek tüm ümmet için af dilenmelidir.

Günde 33 defa habinallahu venilmel vekil, 33 defa la ilahe illallah ve 33 defa şehadet tespihi çekilmelidir.

Günde 11 kere Allahumme inneke afuvvun, tuhibbul afve, fa' fu anna (Allah'ım affedicisin, affı seversin, bizleri de affeyle) tesbihi çekilir.

Günde 11 kere Rabbigfir verham ve ente hayrur rahimin tespihi çekilmektedir. 11 defa Allahummesrah sudurena ilel imani vel islam, 11 defa da Allahumme einni ala zikrike ve şukrike ve husnu ibadetik çekilerek gece ibadeti tamamlanmalıdır.

İstanbul'da ilk sahur, ilk iftar saat kaçta? İstanbul imsak, sahur, iftar vakti saati!

Hilal göründü mü? Ramazan Hilali 2021 ne zaman, nerede görülecek?

Peygamber Efendimiz sahurda ne yerdi? Sahurda ne yenmeli, tok tutan yiyecekler neler?

Peygamber Efendimizin sahur duası nedir? Sahur duası nedir, nasıl okunur?