Ramazan 2021 ne zaman, ayın kaçında başlayacak? Ne zaman oruç tutulacak?

Ramazan ayına yavaş yavaş yaklaşıyor. Senenin en önemli zamanlarından biri olan Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennem azabından kurtuluştur. Bol bol ibadetlerin yapıldığı bu zamanda hatimler yapılıyor. Müminlerin bol bol tövbe ettiği, komşuyu, yaşlıları fakirleri, önemsediği Ramazan 2021 ne zaman, oruç hangi gün başlayacak? Ramazan ayın kaçında?

Ramazan ayına ilişkin aramalar sürüyor. Tüm Müslüman alemi o ayı huzurlu ve sükunet içinde geçirmek istiyor. Yeni yıla girmemiz ile beraber Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan 2021 ne zaman, oruç hangi gün başlayacak? Ramazan ayın kaçında? sorularına yanıt verdi. Nefsimizi ve bedenimizi terbiye ettiğimiz bu mübarek ayda açın halinden anlamaya çalışıyor ve bolca ibadet ediyoruz.  

RAMAZAN NE ZAMAN, ORUÇ HANGİ GÜN BAŞLAYACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini takvimde, 2021 yılında Ramazan ayı başlangıç tarihi 13 Nisan 2020 günü, bitiş tarihi ise 12 Mayıs Cumartesi olarak belirlendi.

12 Mayıs günü Ramazan ayının sonuna geliyoruz. Ertesi gün yani 13 Mayıs günü Ramazan Bayramı'nın ilk günü, 15 Mayıs günü ise son günü olarak belirlendi.

2021 ÜÇ AYLAR NE ZAMAN?

2021 yılında Receb ayı 13 Şubat gününde başlamaktadır.

Recep Ayı içerisinde bulunan Regaib Kandili 18 Şubat gününe gelirken Miraç Kandili ise 10 Mart gününe denk gelmektedir.

Recep Ayı'nın bitmesi ile başlayan Şaban ayı 25 Mart'a denk gelmektedir.

Berat Kandili ise 27 Mart günü kutlanmakta olup 8 Mayıs ile birlikte Kadir Gecesi başlamaktadır.

RAMAZAN AYI’NIN FAZİLETİ NEDİR?

Sevgili Peygamberimiz (sav) Ramazan ayının fazileti hakkında şöyle buyurmaktadır:

“Eğer ümmetim Ramazan ayında tecelli eden fazilet ve mükafatları gerçekten bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi”

“Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, Allah o kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar”.

“Size Ramazan ayı geldi, o mübarek bir aydır. O ayda oruç tutmayı Allah size farz kıldı. O ayda cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır. Şeytanların azgınları zincire vurulur. O ayda Allah’ın bir gecesi vardır ki, bin aydan daha hayırlıdır. O gecenin hayrından mahrum kalan Allah’ın rahmetinden mahrum kalır

“Ramazan ayının ilk gecesi olduğu zaman şeytanlar ile cinlerin azgınları zincire vurulur, cehennem kapıları kapatılır, onlardan hiçbiri açılmaz. Cennet açılır ve onlardan hiçbiri kapanmaz. Bir münadi şöyle seslenir: Ey hayırlı işler yapmak isteyen kimse! Bu isteğini yerine getir, hayırlı işler yap. Ey kötü işler yapmak isteyen insan! Bu istediğinden vazgeç. Allah Ramazan ayında birçok insanı cehennemden azat eder. Bu durum Ramazan’ın her gecesinde devam eder. Ramazan ayı girdiği zaman cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur.”

Ramazan ayı otuz günlük bir programdır. Günlük program sahurla başlar. Mü’min sahura kalkarak programa kaydını yaptırmış olur. Ramazan mektebinin programı çok geniştir. Programda namaz vardır, kıyam vardır, kıraat vardır, teheccüd vardır, nafile vardır, infak vardır, teravih vardır, kadir vardır, Kur’an vardır, mukabele vardır, ilim vardır, irfan vardır, itikaf vardı, ibadet vardır, iyilik vardır, güzellik vardır, tövbe vardır, hürriyet vardır, terbiye vardır, arınma vardır, korunma vardır, orucun neşesi bayram vardır.

Ramazan mektebinin programı bizzat Allah tarafından tanzim edilmiştir. Sahurla başlayıp iftarla son bulan bu programa teravih, Hz. Peygamber tarafından eklenmiştir.

Peygamberimiz, Ramazan ayının diğer aylara üstünlüğünü belirtip şöyle buyurdular: “Allah size bu ayda Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini, Teravih namazını sünnet kıldım. Kim Ramazan ayının faziletine inanarak ve alacağı mükafatı Allah’tan umarak orucunu tutar, namazlarını kılarsa anasından doğduğu gün gibi günahlardan kurtulur”