Ramazan ne zaman başlıyor, Ramazan 2016 ayın kaçında

Ramazan 2016 ne zaman? İlk oruç ne zaman başlayacak? 2016 Dini günler takvimini sizlerle paylaşıyoruz. Diyanet'in belirlediği takvimden edinilen 3 ayların ve Ramazan'ın başlangıç tarihi hakkındaki detayları haberimizden görebilirsiniz. Tüm İslam dünyasının yıl içerisinde en değer verdiği aylar olan 3 aylar için geri sayım başladı. Bu yılki Dini takvime göre üç aylar 8 Nisan 2016'da başlayacak. Ramazan'ın 1. günü ise 6 Haziran 2016'ya denk geliyor. İlk oruç için sabırsızlıkla bekleyenler haberimizden dini takvimi görebilir ve detaylı bilgileri inceleyebilirler. İşte detaylar.

Ramazan ne zaman başlıyor, ilk oruç hangi tarihte? Gibi sorular artık sorulmaya başlandı. 11 ayın sultanı Ramazan ayı bu sene 6 Haziran Pazartesi günü başlayacak. 5 Temmuz 2016 Salı günü ise Ramazan Bayramını kutlayacağız. Oruçla ilgili Allahu Teala söyle buyuruyor Ey iman edenler! Allah karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. ( Bakara,183) Şeklinde bildirmiştir. 

SON DAKİKA RAMAZAN HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN 

Peygamberimiz Ramazanda ne yapardı?

EN GÜZEL RAMAZAN AYI MESAJLARI

İFTAR MÖNÜSÜ İÇİN TIKLAYINIZ

İL İL İMSAKİYE VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ORUCUN FARZLARI NELERDİR TIKLA ÖĞREN

2016 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Regaib kandili ile birlikte 7 Nisan'da girdiğimiz üç ayların içerisinde yer alan Ramazan-ı Şerif'in, müslümanlar tarafından ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Rahmet, mağrifet ve bereket mevsimi olan Ramazan ayı 6 Haziran Pazartesi günü kapımızı çalacak. Halk ağzında 'Şeker Bayramı' olarak nitelendirilen Ramazan Bayramı, arefe günü ile 4 Temmuz Pazartesi günü (Yarım gün tatil) başlayacak. 5 Temmuz Salı, 6 Temmuz Çarşamba, 7 Temmuz Perşembe günü ise 1-2-3'üncü günler kutlanacak.

2016 RESMİ TATİL TAKVİMİ

Öğretmenlerin Göreve Başlaması    01 Eylül 2015 Salı

Kurban Bayramı    23-24-25-26-27 Eylül 2015 ( Çarşamba günü Arefe – Perşembe – Cuma- Cumartesi -Pazar )
2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı başlangıcı    28 Eylül 2015 Pazartesi.
Cumhuriyet Bayramı    29 Ekim 2015 Perşembe
Atatürk Haftası    9 Kasım 2015 Pazartesi – 15 Kasım 2015 Pazar.
Öğretmenler Günü    24 Kasım 2015 Salı
Yılbaşı Tatili    01 Ocak 2016 Cuma
Birinci Dönemin Sona Ermesi    22 Ocak 2016 Cuma günü
Yarıyıl Tatili    25 Ocak 2016 – 5 Şubat 2016
İkinci Yarıyıl Başlangıcı    8 Şubat 2016 Pazartesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı    23 Nisan 2016 Cumartesi
1 Mayıs İşçi Bayramı    1 Mayıs 2016 Pazar
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı    19 Mayıs 2016 Perşembe
Ders Yılının Sona ermesi    17 Haziran 2016 Cuma

YAKLAŞAN DİNİ GÜNLER 

- 21 Mayıs 2016 - Cumartesi Günü Ber?t Kandili
- 6 Haziran 2016 - Pazartesi Günü Ramazan'ın Başlangıcı
- 1 Temmuz 2016 - Cum? Günü Kadir Gecesi
- 4 Temmuz 2016 - Pazartesi Günü Arefe 
- 5 Temmuz 2016 - Salı Günü Ramazan Bayramı 1. Gün
- 6 Temmuz 2016 - Ç?rş?mb? Günü Ramazan Bayramı 2. Gün
- 7 Temmuz 2016 - Perşembe Günü Ramazan Bayramı 3. Gün

RAMAZAN BAYRAMI HAKKINDA AYETLER

 Şüphesiz, biz onu (Kuran) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (Kadir, 1-5 ) 

(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kuranın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. ( Bakara, 185)
 
Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. ( Bakara, 184)
 
Ey iman edenler! Allah karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. ( Bakara,183)

2016 yılında uzun bir Ramazan bayramı tatili bekleyebiliriz. Çünkü 2016 Ramazan bayramı Arefesi Pazartesi gününe denk geliyor. Ramazan bayramı ise 5 Temmuz Salı günü başlayıp 7 Temmuz Perşembe günü bitiyor. Eğer yetkililer bayramı hafta sonu ile birleştirme kararı alırlarsa bu yıl 1 hafta uzun bir bayram tatili yapabiliriz.

RAMAZAN BAYRAMI NEDİR?

Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir.

Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı’nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.

Ramazan Bayramı’nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.

Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar. Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.

İSLAM'DA RAMAZAN VE RAMAZAN BAYRAMI
 
Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
 
Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
 
“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”
 
Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
 
“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU ÖZEL DUA
 
Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ımRecep veŞaban ayını bize bereketli kıl ve biziRamazan ayına ulaştır).”
 
Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:
 
Said İbnu Cübeyr (ra)’eReceb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav)Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)” derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak” derdik.”

RAMAZAN AYI NEDİR?

Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir.

RAMAZAN AYINDA YASİN OKUYUN

Dinimizde ibadet yapılmasında niyetlerin büyük önemi vardır. En büyük ibadetlerden biride Kur'an-ı Kerim okumaktır. Bunun için bir müslüman, ibadetlerin sevaplarının kat kat olduğu Ramazan ayında, hergün ayı ayrı niyet ile birer Yasin Suresi okumasında bir çok faziletler vardır. Bu niyetlerle okunan Yasin-i Şerifi okuyan kimsenin feyzinin artmasına vesile olması ve Allah'tan istenen duaların kabul edilmesi ümid edilir. 30. günde Yasin-i Şerif'i okuduktan sonra: " Ya Rabbi! Okuduğum Yasin-i Şeriflerin sevabını senin yüce katına emanet ediyorum, senden başka ma'budun(ibadete layık hiç bir ilah) yoktur. Sen kemaliyle bilen ve kemaliyle işitensin." diyerek dua ve niyazda bulunulur. 

RAMAZAN'DA HER GÜN OKUNACAK DUALAR NELER?

Aşağıdaki büyük fazilet ve sevapları olduğu bildirilen duaları, İbn-i Abbas Resulullah’tan (s.a.a) nakletmiştir:

1. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı! Affet beni, ey suçları affeden. Rabbim!

2. Günün Duası: Allah’ım! Bu günde beni kendi hoşnutluğuna yakınlaştırıp, gazap ve azabından uzaklaştır. Bu günde ayetlerini okumaya beni muvaffak kıl; rahmetin hakkına ey merhametlilerin en merhametlisi.

3. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde bana zekâ ve uyanıklık (ibadet ve itaatten gafil olmama) hali ver; beni cahillik ve batıl işlerden uzaklaştır. Bu günde indirdiğin her hayırdan bana da bir nasip ayır; cömertliğin hakkına ey cömertlerin en cömerdi!

4. Günün Duası: Allah’ım! Bu günde emrini uygulamak için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel tadını bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretli!

5. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde beni mağfiret dileyenlerden, sana itaat eden salih kullarından ve mukarreb velilerinden kıl; lütuf ve şefkatin hakkında ey merhametlilerin en merhametlisi!

6. Günün Duası: Allah'ım! Sana karşı işlediğim günahtan ötürü bu günde beni yalnız bırakma; azap kırbacınla beni cezalandırma; bu günde gazabına vesile olacak şeylerden beni uzaklaştır; -sonsuz- lütfün ve nimetlerin hakkına, ey şevkli insanların en büyük arzusu!

7. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı ol; bu günün sürçme ve günahlarından beni uzaklaştır; bu günde sürekli olarak seni zikretmeği bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu şaşanları hidayet eden!

8. Günün Duası: Allah’ım! Bu günde öksüzlere merhamet etmeyi, -fakirlerin- karnını doyurmayı, karşıma çıkan herkese Selâm vermeyi ve değerli insanlarla oturup kalkmayı bana nasip eyle; iyilik ve ihsanınla, ey arzu edenlerin sığınağı

9. Günün Duası: Allah’ım! Bu günde geniş rahmetinden beni nasipsi bırakma; açık delil ve burhanlarını bana göster ve beni alıp en kapsamlı hoşnutluğa götür; muhabbetinle ey şevkli insanların arzusu!

10. Günün Duası: Allah’ım! Bu günde beni sana tevekkül edenlerden, sana göre saadete erişenlerden ve sana yakınlaşan kimselerden kıl; ihsanınla ey arayanların en büyük talebi!

11. Günün Duası: Allah’ım! Bu günde iyilik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve –cehennem- ateşini bana haram kıl; yardımınla ey imdat isteyenlerin imdadı!

12. Günün Duası: Allah’ım! Bu günde örtü ve iffetle beni ziynetlendir; bugün kanaat ve elde olana yetinme libasını bana giydir; beni bu günde adalet ve insafa sevk et ve korktuğum her şeyden beni emniyete al; koruma ve ismetinle; ey korkanları koruyan -Rabbim-

13. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde beni (maddi ve manevi bütün) kir ve pisliklerden temizle; bu günde olması taktir edilen olaylara karşı beni sabırlı kıl. Bu günde takvalı olmaya ve iyi insanlarla arkadaşlık yapmaya beni muvaffak eyle; yardımınla, ey zavallı ve miskin insanların göz nuru!

14. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde ayak sürçmelerimden dolayı beni cezalandırma; hata ve yanlışlarımı bağışla. Bu günde beni bela ve afetlerin hedefi etme; izzetinle, ey Müslümanların izzeti!

15. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde bana huşu ehlinin itaatini nasip eyle; mütevazı insanlar gibi dönüş yapıp tövbe etmemle göğsümü genişlet; emanınla, ey korkanların emanı ve güveni!

16. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde iyi insanlarla arkadaş olmaya beni muvaffak kıl ve kötü insanların arkadaşlığından beni uzaklaştır. Rahmetinle bana ebediyet ve sükûnet yurdu olan -cennette- yer ver; ilahlığın hakkına, ey âlemlerin ilahı!

17. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde iyi insanlarla arkadaş olmaya beni muvaffak kıl ve kötü insanların arkadaşlığından beni uzaklaştır. Rahmetinle bana ebediyet ve sükûnet yurdu olan -cennette- yer ver; ilahlığın hakkına, ey âlemlerin ilahı!

18. Günün Duası: Allah'ım! Bu günün seherlerinin bereketlerinden yararlanmak için beni uyandır; nurların ışığıyla kalbimi aydınlat ve bütün uzuvlarımı bu günün eserlerinden, bereketlerinden yararlandır; nurun ile, ey ariflerin gönüllerini aydınlatan!

19. Günün Duası: Allah'ım! Bu günün bereketlerinden nasibimi bol et; hayırlarına ulaşma yolumu kolaylaştır; iyi amellerinin kabulünden beni mahrum bırakma; ey apaçık hakka hidayet eden -Rabbim-!

20. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde cennet kapılarını (yüzüme) aç; cehennem kapılarını -yüzüme- kapat; bu günde Kur'ân okumaya beni muvaffak kıl; ey müminlerin kalplerine sükunet ve huzur indiren -Yüce Allah-!

21. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde beni hoşnutluğuna götürecek bir kılavuz kıl bana; bu gün Şeytan'ı bana ulaştıracak hiçbir yol bırakma; benim yerleşeceğim ve rahat edeceğim yeri cennet kıl; ey arayanların hacetlerini yerine getiren -Rabbim-!

22. Günün Duası: Allah'ım! Fazl-ü rahmetinin kapılarını bugün yüzüme aç; bu günde bereketlerini üzerime indir ve beni hoşnutluğuna vesile olacak şeylere muvaffak kıl; beni cennetlerinin ortasına yerleştir; ey perişanların duasını kabul eden -Allah-!

23. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde beni günah ve kusurlardan beni yıkayıp temizle; kalbimin imtihanında bana kalplerin takvasını ver; ey günahkârların sürçmelerini bağışlayan –Rabbim-!

24. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde seni razı edecek şeyleri senden diliyor ve seni rahatsız edecek şeylerden sana sığınıyorum. -Allah'ım!- Bu günde sana itaat edip karşı gelmemek için senden tevfik ve yardım diliyorum; el el açıp dilenenlere cömert davranan –Rabbim-!

25. Günün Duası: Allah'ım! Beni bu günde velilerini seven, düşmanlarına düşmanlık besleyen ve peygamberlerinin sonuncusu -Muhammed Mustafa'nın (s.a.a)- sünnetine uyan kimselerden kıl; ey peygamberlerin kalplerini koruyan -Yüce Allah-!

26. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde çabamı mükâfatlandır; günahımı bağışla; amelimi kabul buyur ve gözümü –günahlara- kapa; ey duyanların en iyi duyanı!

27. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde bana kadir gecesinin sevabını lütfeyle; işlerimi zorluktan kolaylığa dönüştür; mazeretlerimi kabul buyur; günah ve vizr-ü vebalı üzerimden kaldır; ey salih kullarına şefkatli olan!

28. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde müstehap (sünnet) amellerden nasibimi çoğalt; -dünya ve ahirette- sorumlu olduğum şeyleri hazırlayarak bana lütuf ve bağışta bulun; bugünde vesileler arasından sana vesilemi yakınlaştır bana; ey ısrarla –yalvaranların- ısrarı kendisini –başkalarıyla ilgilenmekten- alıkoymayan –Rabbim-!

29. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde rahmetinle beni kapla; bu günde bana -iyi amelleri yapmak için- tevfik ve -kötü amellerden- korunma -gücü- lütfeyle ve beni şüphe ve suç unsuru addedilebilecek şeylerin karanlığından temizle; ey mümin kullarına merhametli olan -Rabbim!-

30. Günün Duası: Allah'ım! Bu günde tuttuğum orucu kendin ve resulün beğendiği şekilde mükâfatlandırıp kabul buyur ve onun furuunu -iman ve ihlâs olan- usulüyle pekiştir; efendimiz Muhammed ve onun tertemiz Ehlibeyti hakkında -Ey Rabbim!- Ve bütün övgüler âlemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur.

RAMAZANDA ORUÇ TUTMAK İNSANI MOTİVE EDİYOR 

Oruç tutmanın insan psikolojisi üzerindeki etkileri merak edilen konuların başında geliyor.

Özellikle bireylere manevi olarak kattıkları sebebiyle de Ramazan ayı oldukça önem taşıyor. Kişiler oruç sayesinde iç disiplini sağlayarak dürtülerini kontrol altına almayı öğreniyor. Uzman Psikolog Aycan Bulut, orucun ruh sağlığı üzerindeki etkilerini anlatıyor.

Psikolojik veya fiziksel bir rahatsızlık yoksa oruç faydalıdır

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi genel vücut sağlığı dışında ruh sağlığı üzerinde de olumlu/olumsuz bazı etkiler oluşturabilir. Günlerin uzun olması, aşırı sıcaklar ve terleme nedeniyle oluşan su kaybı gibi faktörler kişilerde gerginliğe ve tahammülsüzlüğe sebep olabilir. Özellikle oruç tutan bireylerde bu durumlar daha sık gözlemlenebilir. Sıcaklarda aç ve susuz kalmak direncin zayıflamasına ve istenmeyen tepkiler verilmesine yol açabilir. Bu gayet doğal bir durumdur. Ancak oruç tutmak herhangi bir psikolojik veya fiziksel sağlık sorunu olmayan kişilerde oldukça faydalıdır. 

Oruç bireyin iç disiplinini sağlar

Oruç tutmanın bireyin iç disiplinini sağladığını söyleyen Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Orucun vücuda yararları olduğu kadar manevi yönden bireye kattığı tatmin duygusu da fazladır. Oruç sayesinde kişi hem iç disiplinini sağlar hem de güçlü dürtülerini kontrol altına almayı öğrenir. Manevi yönden tatmin olan bireyler daha huzurlu, sakin ve sabırlı olurlar. Orucun ayrıca toplumsal açıdan birleştirici özelliği de vardır. Bireylerin yaz sıcaklarıyla mücadele ederek aynı anda oruç tutması, umutla ve sevgiyle ibadetinin karşılığını beklemesi insanları birbirine daha da yakınlaştırır.” diyor.

Aile içi iletişim kuvvetlenir

Orucun aile içi iletişimi de kuvvetlendirdiğine dikkat çeken Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Bilindiği gibi oruç tutmak yüzyıllardır devam eden bir ibadet şeklidir ve kültürel aktarımda yeri oldukça büyüktür. Orucun özellikle aile bağlarını güçlendirici etkisi de vardır. Anne, baba ve çocuklardan oluşan bir iftar sofrası aile içi iletişim ve etkileşimi de olumlu yönde etkiler. Ebeveynler ve çocuklar Ramazan ayı sayesinde bir arada daha fazla vakit geçirme fırsatı bularak, manevi yönden birbirlerine de destek olurlar. Şefkatli olmak, merhamet göstermek, anlayışlı olmak, insanları koşulsuz sevmek ve sabırlı olmak gibi meziyetler Ramazan ayında daha çok hissedilir.”diyor.

Daha özverili ve paylaşımcı olunuyor

Ramazan ayında aile içi ilişkiler haricinde kişilerin sosyal çevresiyle olan bağları da oldukça kuvvetlenir. İş ya da sosyal hayattaki arkadaşlıklarda daha özverili ve paylaşımcı olunur. Kişi karşısındaki bireyi anlamak için çaba gösterir. Herhangi bir tartışmada kavga etmek yerine mevcut durumu düzeltmek için karşısındaki kişiye anlayışla yaklaşır ve ona adım atar. Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda oruç tutmanın insanları ruhsal açıdan tatmin ettiği ve daha duyarlı bir bireye dönüştürdüğü de söylenebilir.

Beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmeli

Sıcak aylarda oruç tutmanın psikolojik hastalıkları olan kişileri olumsuz etkileyebileceğini belirten Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Havanın çok sıcak olması, metabolizmada oluşan sodyum, potasyum ve kalsiyumla ilgili dengeleri değiştirdiğinden bu kişiler strese daha açık hale gelebilir. Ancak uzmanlar sıcaklardan korunup, beslenme ve uyku düzenine dikkat edildiği takdirde orucun insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Bu sebeple yaz döneminde orucun neden olduğu sinirli ruh halini önleyebilmek için çok dikkatli olunması gerekir. Özellikle iftar ve sahur öğünlerinin aksatılmadan yapılması vücudun alışık olduğu sistemini sarsmaması için oldukça önem taşır” dedi.

RAMAZAN'DA HAVA NASIL OLACAK? HAZİRAN AYI TAHMİNLERİ

Üç aylardan Mübarek Ramazan-ı Şerif ayına az bir süre kaldı. Peki bu sene Haziran ayına denk gelen Ramazan'da hava sıcakları nasıl olacak? Ramazan ayında oruç tutacak olanlar hava sıcaklıklarının nasıl olacağını merak etmeye başladı. Ramazan ayında hava sıcaklarının nasıl olacağına ilişkin açıklama İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şen'den geldi. İşte Ramazan ayında yaşanan sıcaklıklara ilişkin o açıklamalar..

İTÜ Meteoroloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Orhan Şen'in açıklamalarına göre, dünya genelinde hava sıcaklıkları artacak. Yaz aylarında beklenen sıcaklık artışlarının Türkiye'deki etkisini yorumlayan Şen, şöyle dedi: "Türkiye'de yaz aylarını 90 gün sayarsak, bunun 60 günü sıcak geçecek. Afrika sıcakları ülkemizi kavuracak." 

'Ramazan ayında sıcaklık rekorları kırılabilir'

Meteoroloji Uzmanı Şen, 'Ramazan ayının aşırı sıcak geçmesini bekliyoruz. Sıcaklık rekorları kırılabilir.' dedi. 

'Sıcaklık artışında en önemli etken sera gazları'

Meteoroloji uzmanı Orhan Şen, sıcaklık artışında en büyük etkenin atmosferdeki sera gazlarının artması olduğunu söyledi.  2016 yazının mevsim normalleri üzerinde seyredeğini söyleyen Şen şöyle devam etti: 

''2016 yılı sadece Türkiye'de değil tüm dünyada çok sıcak geçiyor. El Nino'nun etkisi çok fazla. Artık küresel ısınma da var. Bunlar bir araya geldi mi böyle bir durum yaşanıyor. Türkiye'de de yaz aylarını 90 gün sayarsak, bunun 60 günü çok sıcak geçecek. Afrika sıcakları ülkemizi kavuracak. Bu ayların içerisine ramazan ayı da denk geliyor. Ramazan ayının aşırı sıcak geçmesini bekliyoruz. Sıcaklık rekorları kırılabilir.''