21 Mayıs 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilen Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı size göre nasıl geçti? Size göre PYBS Soruları kolay mıydı? Zor muydu? Adaylar sınavla ilgili tüm bilgilere yine aynı adreste yayınlanacak "2016 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı e-Kılavuzu"ndan ulaşabilecek. Bu arada, "Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Sınavı" da saat 10.00'da Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Hatay'da sınav merkezlerinde yapıldı. 207 kursiyerin başvurduğu sınav, 160 dakika sürdü. Sınav sonuçları, haziranda "www.meb.gov.tr" adresinden yayınlanacak.
PYBS 2016 SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN
PYBS 2016 SINAV SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN
PYBS 2016 SINAV YORUMLARI KOLAY MIYDI ZOR MUYDU?
Madaline: PYBS'ye girdim ilk defa güzel geçti.
SEKO: PYBS çok kolaydı
fback//yoongi: Matematikten 0 doğru bile çıkabilir JWHJW onun harici türkçe ve sosyal bilimlerden full bekliyom ama 11. Ve 10.Sınıf konuları girdi.. #PYBS
PYBS 2016 SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Öncesinde özel durumlarını belgelendiren 24 öğrenci ev ya da hastanede, 576 öğrenci ise tek kişilik sınıfta sınava alındı. Ülke genelinde 913 bin 727 öğrencinin başvurduğu PYBS'nin sonuçları, 15 Temmuz'da "www.meb.gov.tr" adresinden açıklanacak.
PYBS KONTENJANLARI GEÇEN SENE ARTTIRILMIŞTI
2015 PYBS kapsamında daha önce 46 bin olarak planlanan öğrenci kontenjanı 60 bine çıkartıldı.
"Öğretmen çocuğu", "korunmaya muhtaç çocuk", "okul yok" ve diğer öğrenciler için ayrılan toplam 60 bin kontenjandan; 5'inci sınıflardan 18 bin 264, 6’ıncı sınıflardan 14 bin 218, 7’nci sınıflardan 11 bin 562, 8’inci sınıflardan 11 bin 226, 9’uncu sınıflardan 2 bin 426, 10’uncu sınıflardan bin 399 ve 11’inci sınıflardan ise 904 öğrenci yararlanacak.
PYBS''YE AÇIKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ GİREMİYOR
PYBS’ye açıköğretim lisesi, mesleki açıköğretim lisesi ve açıköğretim ortakokulu öğrencileri ile birlikte tutuklu ve hükümlü öğrenciler parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuramayacak.
Özel okul öğrencileri de PYBS’ye başvuru yapabilir ancak sınavı kazananların örgün eğitim veren devlet okullarında eğitimlerine devam etmesi gerekecek.
Parasız yatılılık ve bursluluk kaydını kılavuzda belirtilen kayıt süresi içerisinde yaptırmayan öğrenciler hakkını kaybedecek.
PYBS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR?
a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b. Mevzuatta belirlenen kayıt-kabul şartlarını taşımak.
c. Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, bulundukları sınıfta bir yıllık olmak.
d. Ortaöğretim kurumlarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme veya daha ağır bir ceza almamış olmak.
e. Maddî imkânlardan yoksun bulunmak (Bunun için ailenin 2014 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2015 Malî Yılı için tespit edilen 7.050,00 TL’yi geçmemesi gerekir. Geliri bu rakamı geçenlerin, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç hangi kontenjan grubunda olursa olsun PYBS başvuruları kabul edilmeyecektir.).
Aile gelirinin tespitinde ailenin 2016 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.
* Velinin ve eşi çalışıyor ise, eşi ile birlikte bütün yıllık gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak 2014 yılına ait 12 aylık toplam gelirlerini gösteren belge,
* Velinin ve eşi çalışıyor ise, eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası ile ilgili tedavi yardım beyannamesi, varsa bakmakla yükümlü olduğu diğer şahıslarla ilgili mahkeme kararının tasdikli örneği,
* Aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları beyanı eklemek suretiyle belgelendirilmesi gerekir.
f. Bursluluk başvurusu için;
* Ortaokulların 5, 6, 7 ve 8’inci sınıfları ile imam-hatip ortaokullarının 5, 6 ve 7’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak.
g. Parasız yatılılık başvurusu için;
* Ortaöğretim kurumlarında sınavsız kayıtları yapılan ve öğrenimlerine devam eden, meslek lisesi, teknik lise, genel lise ve imam hatip lisesi program türlerinde 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak.
* Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarının 10 ve 11’inci sınıflarında okuyan öğrenciler için tercih edeceği pansiyonlu okullarda aynı sınıf seviyesinde öğrenim gördüğü meslek alanı/dalı bulunmak.
* Meslek lisesi, teknik lise, genel lise ve imam hatip lisesi program türlerinde 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak.(Bu öğrencilerin dışındaki öğrenciler parasız yatılılık için başvuru yapamayacaklardır
PYBS NEDİR?
PYBS bursu farklı kontenjan gruplarına ayrılarak dağıtılır, %15'i Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu kapsamına giren öğrencilere, %10'u ikamet ettiği yerden uzakta okumak zorunda kalanlara, %25'i maddi durumları kötü fakat dersleri iyi olan çocuklara, kalan %50'si ise sınava giren diğer öğrencilere verilmektedir.
PYBS BURSLARI NE ZAMAN ÖDENİR?
PYBS bursu kazanan öğrencilerin bursları 3 ayda yatırılır. Senede 4 kez yatırılan PYBS bursu ilk olarak genellikle Eylül-Ekim aylarında yatırılır. Sonrasında öğrenciye yapılacak ödemeler Ekim, Ocak, Nisan ve Temmuz aylarında gerçekleştirilir. PYBS bursu sınavda alınan puanlara göre belirlenir.