POS çetesinden 47.5 milyarlık vurgun! 2'si banka çalışanı 85 şüpheliye operasyon

Para aklama ve şüpheli işlemlere ilişkin bir e-posta ihbarı ile yabancı kartlarla, 312 POS cihazı üzerinden 47.5 milyar TL'lik vurgun yapıldığı belirlendi. 2'si banka çalışanı 85 şüpheliye ait çok sayıda mal varlığına el konuldu.

NESLİHAN KESKİN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından 2022'de alınan bir 'e-posta' ihbarı ile bazı şirket ve kişilerin şüpheli işlemlerine yönelik soruşturma başlatıldı. 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'tefecilik' ve 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarına yönelik yürtülen soruşturma yaklaşık 3 yıl sürdü. Geçen yıl hazırlanan MASAK raporuna göre, 2022-2024 yılları arasında 21 firmaya ait 312 POS cihazı üzerinden toplamda 47,5 milyar TL aşan işlem hacmine ulaşıldığı belirlendi. Bu işlemlerin yüzde 99,99'unun yabancı kartlar üzerinden gerçekleştiği, işlem hacminin büyük kısmının aynı gün içinde, farklı kartlarla, aynı tutarlarda yapıldığı tespit edildi.

İŞLEMLER GECE YAPILMIŞ

Özellikle gece saatlerinde yapılan işlemlerin firmaların faaliyet alanlarıyla işlem zamanları arasında belirgin bir uyumsuzluk bulunduğu aktarıldı. Soruşturma kapsamında gerçek ticari faaliyet izlenimi vermeyen, organize şekilde kurgulanmış POS kullanımı ve finansal işlem görüntülerine rastlandı. Bu işlemlerle büyük miktarda komisyon geliri elde edildi. MASAK raporunda söz konusu gelirlerin şüpheliler ve şirketler tarafından aklandığı öne sürüldü.

MAL VARLIKLARINA EL KONULDU

Şüpheli işlem hacminin büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği POS cihazlarının büyük çoğunluğunun 2 banka ve bir firmaya ait olduğu tespit edildi. Aralarında banka ve firma çalışanlarının da bulunduğu 85 şüphelinin yakalanmasına yönelik karar çıkartılıp İstanbul merkezli 6 ilde operasyon düzenlendi. Baskınlarda şüphelilere ait dijital materyallere, çok sayıda lüks ziynet eşyası ve benzeri değerli varlığa el konuldu. MASAK raporları doğrultusunda suçtan kaynaklandığı değerlendirilen 10 ayrı şirketteki ortaklık payına, toplam 47 araca ve 84 adet taşınmaza da el konuldu.