SONER KAN - ADANA
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve 14 kişinin, ‘ihaleye fesat karıştırma, kamuyu zarara uğratma ve rüşvet alma’ suçlarından, haklarında 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava sürüyor. Sözlü’nün yurtdışına çıkış yasağının devamına karar verilen son duruşmada suça konu ihaleleri alan müteahhit Ertuğrul Küçük, ihale edilen işten battığını belirterek, “O zaman patrondum şimdi işçi” dedi. Küçük, polisteki ifadesinde Sözlü’ye para verildiği yönündeki beyanının da yanlış anlaşılma olduğunu söyledi.
Her şey, 24 Kasım 2014 tarihinde Adana İl Emniyet Müdürlüğü’ne; ‘vatanını ve Adana’yı seven bir devlet memuru’ imzasıyla gönderilen ihbar mektubuyla başladı. Söz konusu mektupta; Sözlü’nün, Adana’nın Ceyhan ilçesinde ‘belediye başkanlığı’ görevini üstlendiği dönemde bazı sokak ve caddelerin parke taşı ihalesinde iş tamamlanmamasına rağmen, tüm ödemeleri yaptığı ve eksik kalan işi de ‘Büyükşehir Belediye Başkanı’ olduktan sonra ASKİ aracılığıyla tamamlamaya çalıştığı iddia edildi.
YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI
Bu iddialar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gerçekleştirilen fiziki tespitlerde; ihaleye konu olan ve bitmesi gereken yerlerin bazılarının tamamlanmadığı, bazılarında da çalışmaların sürdüğü ortaya konuldu. Konuyla ilgili olarak ‘Bilirkişi Raporu’nda da kamunun tam 3 milyon TL zarara uğratıldığı tespit edildi. İçişleri Bakanlığı’ndan Hüseyin Sözlü hakkında ‘soruşturma izni’ alan Cumhuriyet Savcısı, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Sözlü’ye ‘yurtdışı yasağı’ konulması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti.
Mahkeme, bu talebi yerinde gördü ve Sözlü’ye ‘yurtdışına çıkış yasağı’ verdi. Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianame de Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi. Açılan davada; Hüseyin Sözlü ile birlikte aralarında belediye çalışanı, firma yetkililerinin de olduğu diğer 14 şüpheli hakkında ise aynı suçlardan 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede ise, çarpıcı detaylara yer verildi. Gerçekleştirilen ihale ve sonrasında yaşananlarla ilgili bilgiler de iddianamede yer aldı.
4 MİLYON TL’LİK FAZLA ÖDEME
Ceyhan'ın Şahin Özbilen, Hürriyet, İstiklal ve Cumhuriyet mahallelerinde çeşitli cadde ve sokaklarda yapılan kilitli parke taşı, bordür taşı, yağmur oluğu, kaldırım ve yolların yapımı işi için Ceyhan Belediyesi’nce ihale açıldı. Bu ihaleyi de Alp İnşaat firması kazandı. Ancak firmaya işi tamamlamadan yaklaşık 4 milyon TL fazla ödeme yapıldığı ve ihaleyi alan firmanın bu paranın bir kısmını Sözlü'ye rüşvet olarak verdiği öne sürüldü. İddianamedeki tespitler bununla da sınırlı kalmadı.
ÇARPICI İDDİALAR YER ALIYOR
Son yapılan yerel seçimlerde ‘Büyükşehir Belediye Başkanı’ olan Sözlü’nün, ASKİ kanalıyla yapılmayan işlerin tamamlanması için yaklaşık 200 bin metrekare parkeyi Ceyhan'a gönderdiği de iddianamede yer aldı. Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci oturumu yapıldı. Duruşmaya; Hüseyin Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar katılmadı. Ragip Bekaroğlu, Mehmet Şahin, Hüseyin Gücüm, Şaban Acar, Mustafa Kaan Asla ile Haluk Boran duruşmada hazır bulundu.
ZOR DURUMA DÜŞTÜM
Sanıklardan müteahhit Ertuğrul Kütük de, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla oturuma Ankara’dan katıldı. Ceyhan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü görevinden ayrıldıktan sonra müteahhitliğe başladığını anlatan Kütük, parke taşı ihalesini de 2002 yılında aldığını söyledi. Kütük, “Birinci etap işi sorunsuz tamamladım. İkinci etap işinde Kutfedi Kılınç, sözleştiğimiz malzemeleri vermeyince zor duruma düştüm. Ceyhan Belediyesi yetkilileri, işi Ömer Aydın’a vermemi istediler. İşi devrettim ancak sözleşme yapmadık” dedi.
MALZEMELERİ ALMADILAR
Kütük, “Adıma bir milyon 700 bin TL ya da bir milyon 800 TL lira para geldi. Paranın bir milyonunu malzeme alımı için Ömer Aydın’a verdim. Kutfedi Kılınç da malzeme alacağını söyleyerek, 3 dekonta imza attırıp banka hesabımdan 700 bin TL çekti. Malzeme almayınca hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundum. Belediyeden alacağım olan 164 bin TL’yi de Kutfedi yine malzeme alacağını söyleyerek çekti. 2.5 yıl önce Ankara’ya gittim. İşin başında duramadım. Ömer’in işi bitirdiğini biliyorum” diye kendini savundu.
SÖZLERİM YANLIŞ ANLAŞILDI
Mahkeme başkanı, Kütük’e poliste verdiği ifade de yer alan; “Kutfedi, parayı Hüseyin Sözlü’ye vereceğini söyledi” şeklindeki beyanını hatırlattı. Bunun üzerine de Kütük, “Benim böyle bir beyanım olmadı. Yanlış anlaşılmış. Bu ihaleden elime geçen 300-400 bin TL’dir. Kalan paraları ben kullanmadım. O işten battım. O zaman patrondum, şu anda işçiyim” yanıtı verdi. Mahkeme heyeti, Sözlü ile birlikte Mehmet Boran ve Hüseyin Gücüm hakkındaki yurtdışı yasağının devamına; Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 13 kişinin ‘tanık’ olarak dinlenmesine karar verip, duruşmayı da 9 Eylül’e erteledi.