Pandemi sonrası oyunla ‘bağ'lanın... Depresyonla aile boyu mücadele

Pandeminin psikolojik etkisinin incelendiği araştırmaya göre, ebeveynlerin yüzde 30.9'u depresyona girdi, yüzde 57.4'ü de çocuklarının ruh sağlığı sorunları olduğunu belirtti. Uzmanlar ebeveynlerin çocuklarıyla günde en az 1 defa oyun oynamasını tavsiye etti.

Pandemide uygulanan birçok kısıtlamayla birlikte evde geçirilen zamanın artması hem çocukların hem de ebeveynlerin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yarattı. Yakın tarihte yapılan araştırmalar, pandemiden bu yana çocuklar başta olmak üzere ruh sağlığı bozukluluğu yaşayan ebeveynlerin de sayısının arttığına işaret ediyor.

UZMANA BAŞVURULUYOR

Cardiff Üniversitesi tarafından küresel çapta gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, ebeveynlerin yüzde 30.9'unun depresyon problemi yaşadığı kaydedilirken, anne babaların yüzde 57.4'ü çocuklarının pandemiden bu yana ruh sağlığı sorunları olduğunu belirtiyor. Araştırmada, akıl veya ruh sağlığı sorunları olan çocukların yüzde 28.3'ünün aile işlevleriyle ilgili sorunları olduğunu söylediği öne çıkıyor. Çocuklarıyla daha iyi bir iletişim kurmak, pandeminin olumsuz etkisini en aza indirmek ve eskisi gibi güçlü aile bağları yaratmak isteyen kişiler çözümü aile danışmanlarında buluyor. Pedagog ve Aile Danışmanı Sümeyye Lambrecht, konuyla ilgili şunları söyledi:

5 SAAT EKRANA BAKTILAR

"Pandemide kendini güvende hissetmeme, sevdiklerini kaybetme korkusu ve geleceğin belirsizliği ebeveynlerde yüksek derecede kaygıya ve öfke kontrolünü kaybetmelerine yol açtı. Bu süreçte çocuklar ise günün en az 5 saatini ekran başında geçirdi. Anne babalara günde en az 1 defa bağ güçlendirici oyunlar oynamalarını öneriyoruz. Bağ güçlendiren oyunların terapitik etkisi korkuları, davranış bozukluklarını ve öfke problemini giderir."