Özel okulda bütçeye, dile, uzaklığa bakın

Çocuğunu devlet okuluna göndermeyi düşünmeyen veliler için özel eğitim kurumu arayışı başladı.

Her velinin özel okuldan beklentisi farklı. Kimi için özel okul fiyatının düşük olması, kimi için verilen eğitimin kalitesi önemli. Büyükşehirlerde yaşayanlar için, özellikle ilk ve ortaokul çağındaki çocuklara en uygun okulun eve yakın okul olduğunu belirten uzmanlar şu önerilerde bulunuyor: 

EN AZ 4 SENE GİDECEK 

“Veliler kendi sosyo-ekonomik yapısına uygun bir okul tercihinde bulunmalı. Çünkü çocuk ilkokula başlıyorsa en az dört, ortaokulda da orada okuyacaksa sekiz senelik bir süreçten söz ediyoruz."

EVDEN UZAK OLMASIN 

“Çocuğun okuldan eve giderken serviste geçireceği süre 40-45 dakikayı geçmemeli. Her gün yolda 2-3 saatini geçiren bir çocuğun performansı düşer.” 

SINAV BİREYSEL BAŞARIYI ÖLÇER 

Velinin seçim yaparken okulun merkezi sınavlardan kaç birinci çıkardığına bakması yanıltıcıdır. Çünkü bu sınavlar bireysel başarıyı ölçer. Kurumun öğrenciye katkısı; çalışma prensibini öğretmesidir, başarıya giden yolu göstermesidir. En son kriter okulun merkezi sınav başarısı olmalı. Bunun yanında yapılan hazırlıkların öğrenilmesi bir kriterdir.  

YABANCI DİLE DİKKAT

Kaç yabancı dil öğretiyor, dil eğitiminde öğrencilerin seviyesi nedir, eğitim kalitesi ne durumda, programları ve hedeflerinin neler olduğu hakkında bilgi edinilmeli. 

REHBERLİK HİZMETLERİ

Öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri onların gelişimi için önemli olduğundan araştırılmalı. 

ÖĞRETMEN EĞİTİMİ

Özel okullar, öğretmenlerin mesleki gelişimleri için çeşitli mesleki eğitim çalışmaları yürütüyor. Bunların neler olduğu öğrenilmeli. 

VELİ-OKUL İLETİŞİMİ

Okul yönetiminin ve öğretmenlerin, velilerle ve öğrencilerle nasıl bir iletişim kurduğu önemli. İleride bir sorun yaşamamak için kayıtlı öğrencilerin velilerine sorarak bu konudaki görüşleri alınabilir.