Özel araçla şehirler arası yasak var mı? Tam kapanmada özel araçla seyahat edilebilecek mi?

Tam kapanma genelgesi, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamaların ardından netlik kazandı. İçişleri Bakanlığı tarafından tüm detaylarının belirlendiği tam kapanma sürecinde özel araçla seyahat yasağı var mı yok mu merak konusu oldu. Özel araçla şehirler arası yasak var mı? Tam kapanmada özel araçla seyahat edilebilecek mi? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. İşte tüm detaylar...

Türkiye, koronavirüs ile mücadele kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs arasında tamamen kapanıyor. Bu sürede kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Özel araçla şehirler arası yasak var mı? Tam kapanmada özel araçla seyahat edilebilecek mi? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında seyahat yasağı detaylarına haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz..

ÖZEL ARAÇLA ŞEHİRLER ARASI YASAK VAR MI?

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'e kadar şehirler arası seyahatlerine zorunlu haller dışında izin verilmeyecektir.

ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT KISITLAMASININ İSTİSNALARI NELERDİR?

Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri (müfettiş, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktır.

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-Devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait e-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.

Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.

Şehirler arası seyahat kısıtlamasının etkinliğinin artırılması amacıyla şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında (iller arası koordinasyon sağlanmak kaydıyla) kontrol noktaları oluşturulacak, kontrol noktalarında görevlendirilecek yeterli sayıda kolluk personeli (trafik ve asayiş birimlerinden) marifetiyle toplu ulaşım araçlarıyla veya özel araçlarla yolculuk edenlerin seyahat izin belgelerinin olup olmadığı muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecektir.

Uçak seyahatleri yasaklandı mı? Tam kapanmada uçak seferleri yapılacak mı?

Yasaklarda mahkemeler açık mı? Tam kapanmada mahkemeler ve adliyeler çalışacak mı?

Tam kapanmada bankalar açık mı? Yasaklarda bankalar kaçta açılacak, kaçta kapanacak?