LYS giriş yerleri açıklandı

LYS-2, LYS-5, lYS-3 sınavları 25 ve 26 Haziran tarihlerinde yapılacak yani bu haftasonu Cumartesi ve Pazar günleri.

LYS 2016 üniversite sınavının ikinci oturumuna az bir süre kaldı. LYS'ye girecek olan adayların sınav giriş yerleri açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) 18-19 Haziran'da başlayıp bu hafta sonu yapılacak 3 oturumla tamamlanacak. 18-19 Haziran'da Sosyal Bilimler ve Matematik bölümlerinden yapılan LYS, 25-26 Haziran'da yapılacak olan Fen Bilimleri, Edebiyat-Coğrafya ve Yabancı Dil sınavlarıyla tamamlanacak. 2016 tarihlerinde yapılacak LYS2, LYS5, LYS3’e başvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemlerinin tamamlandığını bildirdi. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edineceklerdir.

 

LYS 2016 SINAV GİRİŞ YERİ İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM AİS GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

Lisans Yerleştirme Sınavları için artık son günlere girildi. Öğrencilerin merakla beklediği ve gelecek hayatlarını yakından ilgilendiren sınav için ÖSYM kısa süre önce bir duyuru yayımlayıp sınav yerlerinin ve sınav giriş belgesinin hazır olduğunu adaylara bildirmişti.

ÖSYM LYS 2016 SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL TEMİN EDİLİR?

25-26 Haziran 2016 tarihlerinde yapılacak LYS2, LYS5, LYS3’ebaşvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edineceklerdir.

LYS SINAV TARİHLERİ

LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 26 Haziran 2016 (Pazar), 10.00, 120 dakika

LYS ÜNİVERSİTE SINAVI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

Yukarıdaki sorular toplam 5 oturumda yaklaşık 1,5 milyon sınava girecek öğrenci tarafından merak ediliyor. ÖSYM, bilindiği gibi son yıllarda yapacağı sınavdan yaklaşık 10 gün önce sınav giriş yerlerini açıklıyor. Geçtiğimi haftalarda yapılan ALES, YDS ve KPSS gibi sınavlarda da sınav giriş yerleri sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce açıklanmış ve adaylar sınavdan önce sınav giriş yerlerini görme fırsatı bulmuştu.

“LYS BAŞVURULARI İNTERNET ARACILIĞIYLA BİREYSEL OLARAK ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİNDEN AİS.OSYM.GOV.TR VEYA HERHANGİ BİR BAŞVURU MERKEZİNDEN YAPILABİLECEKTİR” 

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemlere ilişkin şunlar kaydedildi: 

“Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.) LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ais.osym.gov.tr veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır. Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ‘onay kodunu’ görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.” 

ÖSYM’nin başarısız kayıt işleminden sorumlu olmadığının bildirildiği açıklamada, “Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz” denildi. 

Adaylar ÖSYM’nin internet sitesinde LYS’lere ilişkin tüm ilke ve kuralları kapsayan ÖSYS Kılavuzu’nu inceleyebilecek. 

LYS HAZIRLIK SÜRECİ NASIL İŞLER

LYS’deki başarınızın yerleştirme puanınızı % 60 oranında etkiler. Bu nedenle YGS'den istediğiniz sonucu alamasanız bile tüm gücünüzle LYS’ye hazırlanın. YGS’de yüksek bir net çıkarmanız sizi rehavete sürüklememeli, düşük bir puan almanız da asla ümidinizi kırmamalıdır.

LYS’deki sorular bilgi ağırlıklı olacağı için konulara yüzeysel çalışmamalısınız. Özellikle sözel derslerdeki kavram, isim ve eserleri özümsemeden geçmemelisiniz.

Hedeflediğiniz bölümü kazanmak için yaklaşık kaç net yapmanız gerektiğini hesaplayın. Bu puanı yakalamak için de çalışınca sonuç alabileceğiniz- konulara ağırlık vermeniz mantıklı olacaktır. Özellikle Sayısalcıların Fen-2 konularına, TM’cilerin de Mat-2 konularına çalışırken seçici olması gerekir.

Deneme sınavlarında çoğunlukla yanlış yaptığınız konuları belirlemeli ve bu konular üzerinde ayrıntılı bir şekilde durmalısınız. Öte yandan soru çözerken farklı kaynaklardan yararlanmalısınız. Bu size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.

LYS’de 2 hatalı soru iddiası

Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) iki hatalı soru olduğu iddia edildi.

Emekli matematik öğretmeni Cevat Solmaz, LYS-1 matematikte 16’ncı fonksiyon sorusunun yanlış olduğunu belirterek, “Sorunun kuruluşu kesinlikle yanlış o nedenle iptal edilmeli. YGS 2015’te matematik testinde 9’uncu sorusuyla aynı tür soru olup aynı hata yapılmış ve soru iptal edilmişti” dedi. Fem Yayınları Felsefe Grubu Zümre Başkanı Erkan Cantürk ise “Felsefe grubundaki 19’uncu mantık sorusunun cevabı E olarak verilmesine rağmen cevabının olmadığını düşünüyoruz. Cevap şıklarında doğru olarak verilen ‘Platon’ kavramının tanımı yapılabilirken, ÖSYM tarafından verilen cevap anahtarında tanımı yapılamazlar arasında verilmiş” dedi.