Osmanlı Devleti kısa kuruluş tarihi! Osmanlı nasıl ve ne zaman kuruldu?

Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ve tarihi, Kuruluş Osman dizisinin yeni sezonu ile tekrar gündeme geldi. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük imparatorluklarından biri olan Osmanlı, Devleti, 1299 yılında Osman Gazi tarafından kurulmuş ve tam 624 yıl hüküm sürmüştür. Yükseliş dönemine İstanbul'un komutanı Fatih Sultan Mehmet ile giren Osmanlı Devleti, en ihtişamlı dönemini ise Kanuni Sultan Süleyman zamanında gerçekleştirmiştir.

Kuruluş Osman dizisinin yen sezonuyla ekranlara dönmesi üzerine Osmanlı Devleti'nin tarihi aranan konulardan birisi oldu. Osmanlı Devleti, Osman Gazi tarafından 1299 yılında kurulmuş, çok uluslu bir devlettir. Fatih Sultan Mehmet döneminde yükselişe geçen Osmanlı Devleti, Kanuni Sultan Süleyman zamanında en görkemli dönemini yaşamıştır. 

OSMANLI NASIL VE NE ZAMAN KURULDU?

1299 yılına gelindiğinde Anadolu'da hüküm süren Anadolu Selçuklu Devleti yıkılma süreci içindeydi. Bu yıllarda Osman Bey, yakın arkadaşları ile birlikte Bilecik, Yarhisar ve İnegöl'ü fethetti. 1301'de Yenişehir fethedildi. Osmanlı Beyliği, 1299'da resmen kuruldu. (Bunun yanı sıra tarihçilerin bazıları beyliği kuruluşunu 1301 kabul eder. Halil İnalcık'a göre ise beylik 1302'de gerçekleşen Koyunhisar Savaşı ile kurulmuştur. 1302'de Bizans İmparatorluğu kuvvetleri, Osman Bey'i durdurmak için yola çıktı. Osman Bey, Bizans İmparatorluğu ile yaptığı ilk savaş olarak kabul edilen Koyunhisar Muharebesi'nin kazananı oldu.

1326'da Osman Bey, Bursa'yı kuşattı. Fakat kendisinin rahatsızlanması üzerine kuşatmaya Orhan Bey devam etti. Aynı yıl Bursa fethedildi ve başkent yapıldı. Döneminde kendi adına para bastırarak beyliği devlet haline getirdi. 1329'da III. Andronikos'un başında bulunduğu Bizans ordusu ile yaptığı Pelekanon Muharebesi'ni kazandı. 1331'de İznik'i, 1337'de İzmit'i topraklarına kattı. Ayrıca kendisinin döneminde devletin sınırları, komşu Türk beyliklerinin toprakları yönünde de genişlemeye başladı. 1345'te Karesioğulları Beyliği Osmanlı egemenliği altına girdi. Böylece Osmanlı, hem beyliğin donanmasından yararlandı, hem de Rumeli'ye geçiş için alınması gereken önemli bazı noktalara sahip oldu. 1352'de, taht kavgaları ile mücadele eden Bizans yöneticilerinden Matheos Kantakuzinos'a isteği üzerine yardım kuvveti gönderen Orhan Bey, yardımın karşılığı olarak Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Çimpe Kalesi'nin sahibi oldu. Çimpe Kalesi'nin ele geçirilmesi ile Osmanlı Devleti, ilk Rumeli toprağını kazandı.