Son olarak Koza Altın İşletmesi, sektöre Anadolu’da altın madenciliği tarihine ışık tutacak değerli ve faydalı bir eser kazandırdı.
“Osmanlı Arşiv Belgelerine Göre ANADOLU’DA ALTIN MADENCİLİĞİ” başlığı taşıyan eser, Koza Altın ekibi ve Devlet Arşivleri Başkanlığının desteği ile Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Togay Seçkin BİRBUDAK tarafından titiz bir çalışma sonucu hazırlandı. Madenciliğin beşiği olarak kabul edilen Anadolu’da XIX. yüzyılın ikinci yarısından sonra gerçekleştirilen altın madenciliği faaliyetlerine ışık tutma amacı taşıyan çalışma, özel ölçü boyutlarında (31cm boy,24,5 en) 326 sayfadan oluşuyor.
Kitapta Osmanlı’daki ilk maden hukukunun oluşturulduğu 1861 yılından devletin siyasi hayatının sona erdiği 1922 yılına uzanan süreçte Osmanlı Anadolu’sunda gerçekleştirilen altın ve altın madenciliği faaliyetleri ile ilgili T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’na bağlı Osmanlı Arşivi’nde bulunan seksenin üzerinde tarihi vesika içeren eser girişi takip eden dört bölümden oluşuyor.
Birinci Bölüm; Osmanlı Devleti’nin Madencilik Mevzuatı
İkinci bölüm; Arşiv Belge Örnekleriyle Osmanlı Devleti’ndeki Altın Politikası
Üçüncü Bölüm; Osmanlı Devleti’nde Altın Arama-Tarama-Tahlil Faaliyetlerine Dair Belge Örnekleri
Dördüncü Bölümde ise; Anadolu’da Bulunan Altın Maden Ocak ve Alanlarına Dair Belge Örnekleri:
Adana, Artvin, Aydın, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Erzincan, Kocaeli, İzmir, Manisa, Muğla, Osmaniye, Trabzon illerine ait Anadolu’da Altın Maden Ocak ve Alanlarına dair arşiv belgelerinin orijinalleri ve günümüz Türkçe’sine çevirisi, yer alıyor.
Eser hem sektörün hem de altın madenciliği alanına ilgi duyanların ve araştırma yapmak isteyenler için, içerdiği bilgi ve belgelerle vazgeçilmez bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor.