Orucu bilerek bozmanın cezası nedir?

Ramazan ayında yapılan ibadetlerin başında oruç tutmak geliyor. Sahur vakti niyet edilen oruç, iftar vaktine kadar sürüyor. Orucu bozabilecek birçok şey bulunuyor.

Orucu bilerek bozmanın cezası nedir? Oruç bozmanın kefareti kaç gün? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Ramazan ayında farz ibadetini yerine getirmek için oruç tutan vatandaşlar bazı durumlarda istemeyerek de olsa orucunu bozabiliyor. 

ORUCU BİLEREK BOZMANIN CEZASI NEDİR?

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).