Oruç tutamayanlar ne kadar para ödeyecek? Oruç fidyesi 2021 ne kadar ve kimlere verilecek?

Ramazan ayında bir haftaya geride bıraktık. Bazı sebeplerden dolayı oruç ibadetini yerine getiremeyenler tutamadığı gün sayısı boyunca fidye ödeyecek. Oruç tutamayanlar ne kadar para ödeyecek? Oruç fidyesi 2021 ne kadar ve kimlere verilecek? sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Diyanet bu yıl ödenecek olan tutarı açıkladı.

Oruç tutamayanların bu yıl ödeyeceği miktar belli oldu. Mübarek Ramazan ayı başlayalı tam bir hafta oldu. Müslümanlar ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek ve iyilik için seferber oluyor. Bu yıl orucunu tutamayan vatandaşlar, Diyanet tarafından belirlenen fitre miktarına göre ihtiyaç sahiplerine yardım edecek. Peki, Oruç tutamayanlar ne kadar para ödeyecek? Oruç fidyesi 2021 ne kadar ve kimlere verilecek?

ORUÇ TUTAMAYANLAR NE KADAR ÖDEYECEK?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 28 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Buna göre tutulmayan her gün miktarı 28 TL ile çarpılarak ödenecek tutar ortaya çıkacak.

Diyanetin belirlediği fiyat: 28

2021 Fidye miktarı hesaplama: 28 x (Oruç tutulamayan gün sayısı)

Yani bir Müslümanın 2021 için ödeyeceği fitre miktarı 28 liradır. Bu rakam kimse için değişmiyor. Fidye miktarı ise örneğin 30 gün tutamamışsa 28 TL x 30: 840 TL'dir.

FİDYE ÖDEYEMEYECEK DURUMLAR OLANLAR

Senenin hiçbir mevsiminde oruç tutamayacak kadar yaşlı olan (pîr-i fânî) kimselerin, maddî durumları uygunsa Ramazan'ın her bir günü için bir fakire fidye (yani bir fitre) vermeleri gerekir. İyileşme umudu olmayan hasta da bu hükme tâbidir (Bakara, 2/184).

ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLEBİLİR?

Oruç fidyesi, fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.

Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez.

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).