Ormanlardaki gizli hazine: Trüf Mantarı

Toprak altında yetiştiği için Türkiye'de pek bilinmeyen fakat içine rendelendiğinde bir tabak makarnanın fiyatını 400 liraya kadar çıkaran trüf mantarı, Orman Bakanlığı'nın da ilgisini çekti. Bakanlık bu mantarı ekonomiye kazandırmak için Trüf Eylem Planı başlattı

1

Piyasada binlerce euroya kadar alıcı bulan trüf mantarı için başlatılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Orman Bakanlığı'nın başlattığı eylem planını olumlu bulan sektör temsilcileri, hem yemeklere verdiği aromasından, hem de piyasa değerinin yüksek olmasından dolayı trüf mantarının ekonomiye kazandırılmasını istiyorlar.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü İbrahim Yılmazer, Trüf Eylem Planı'nın 2013 yılından beri devam eden bir çalışma olduğunu belirterek, "Trüf mantarı ilk olarak Denizli'de bulundu daha sonra 10-15 yerde daha bulundu fakat hala çalışmalar devam ediyor.

Bir eylem planımız var evet ama bu yeni bir şey değil, uzun zamandır trüf mantarı arama çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca trüf mantarı ormanları kurmaya başladık. Şu an Amasya'da 2 hektar kadar trüf mantarı ormanımız  mevcut. Hem doğada yerlerini tespit ediyoruz hem de meşe fidanı dikimlerimizi yapıyoruz. 

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından özel olarak yetiştirdiğimiz eğitimli köpeğimiz Arthur da bize bu konuda çok yardımcı oluyor. Onunla birlikte toprağın 5 ile 20 santimetre altındaki ağaç köklerinde yetişen trüf mantarlarını kısa sürede bulabiliyoruz. Bu şekilde tam 15 yerde trüf mantarı tespit ettik." dedi.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ! BİR KİLOSU BİLE SERVET DEĞERİNDE

"BİR TABAK MAKARNA 400 LİRA"

Trüf mantarının yemeklere verdiği aromasından dolayı oldukça pahalı olduğunu kaydeden Yılmazer, "Dünyanın en çok tüketilen trüf mantarı tüber aestivumdur. Bu mantar piyasada 800 ile 3 bin euro arasında alıcı buluyor. Lezzet olarak da en lezzetli mantarlardan biri olan tüber aestivum, genellikle mayıs-ağustos sezonunda çıkar ve dünyada en çok tüketilen trüf mantarıdır. Defterlerin arasına konulan kopya kağıdı kadar ince ince kesilip makarnaya konulduğunda, o makarnanın tabak fiyatını bir anda 300-400 liraya kadar çıkartabiliyor." dedi.

"AVRUPA'DA AZALMAYA BAŞLADI"

Öte yandan, trüf mantarının Avrupa'da çok tüketilen bir besin olduğunu ve bu yüzden çoğu kaynağın tükendiğini belirten Yılmazer, Avrupalıların son 15 yıldır kendi trüf mantarlarını kendilerinin yetiştirdiğini ifade etti.

"EN BÜYÜK TEHLİKE DOMUZLAR"

Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu ise, trüf mantarının ilk defa Denizli'de ortaya çıktığını vurgulayarak, "Trüf mantarı çok önemli bir yiyecek. Doğal ve nemli ortamlarda zaten toprak altında yetişiyor ama, bizim için en önemli tehlike domuzlar... Çünkü domuzlar aç kaldıklarında bu besini tüketiyorlar ve zamanla azalmasına yol açıyorlar. Bu nedenle yaklaşık 40 hektar koruma altına alındı, çalışmalar yapılıyor. Trüf mantarını çoğaltmak için ormanlara trüf aşılı palamut meşeleri ekiyoruz. Bu zamana kadar yaklaşık 4 bin 800 fidan ekildi. 

7 hektarlık bir ağaçlandırma sahası daha yaptık ancak 6-7 yıl sonra ürün alabileceğiz. Şu an bekleme aşamasındayız. Denizli Acıpayam'da trüf mantarı için yeni alanlar oluşturduk.

"KRALLARIN YİYECEĞİ"

Trüf mantarı normalde doğada az bulunan nadir bitkilerden... Bu yüzden kralların yiyeceği olarak adlandırılıyor. Normalde direk yenmiyor sadece sos olarak veya yemeklerin, özellikle de makarnanın yanında rendelenerek tüketiliyor. Fiyatı gerçekten çok yüksek. Avrupa'da çok fazla seviliyor ama Türkiye'de pek bilinmiyor." dedi.

Habertürk