1
Piyasada binlerce euroya kadar alıcı bulan trüf mantarı için başlatılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Orman Bakanlığı'nın başlattığı eylem planını olumlu bulan sektör temsilcileri, hem yemeklere verdiği aromasından, hem de piyasa değerinin yüksek olmasından dolayı trüf mantarının ekonomiye kazandırılmasını istiyorlar.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü İbrahim Yılmazer, Trüf Eylem Planı'nın 2013 yılından beri devam eden bir çalışma olduğunu belirterek, "Trüf mantarı ilk olarak Denizli'de bulundu daha sonra 10-15 yerde daha bulundu fakat hala çalışmalar devam ediyor.
Bir eylem planımız var evet ama bu yeni bir şey değil, uzun zamandır trüf mantarı arama çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca trüf mantarı ormanları kurmaya başladık. Şu an Amasya'da 2 hektar kadar trüf mantarı ormanımız mevcut. Hem doğada yerlerini tespit ediyoruz hem de meşe fidanı dikimlerimizi yapıyoruz.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından özel olarak yetiştirdiğimiz eğitimli köpeğimiz Arthur da bize bu konuda çok yardımcı oluyor. Onunla birlikte toprağın 5 ile 20 santimetre altındaki ağaç köklerinde yetişen trüf mantarlarını kısa sürede bulabiliyoruz. Bu şekilde tam 15 yerde trüf mantarı tespit ettik." dedi.
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ! BİR KİLOSU BİLE SERVET DEĞERİNDE
"BİR TABAK MAKARNA 400 LİRA"
"AVRUPA'DA AZALMAYA BAŞLADI"
"EN BÜYÜK TEHLİKE DOMUZLAR"
7 hektarlık bir ağaçlandırma sahası daha yaptık ancak 6-7 yıl sonra ürün alabileceğiz. Şu an bekleme aşamasındayız. Denizli Acıpayam'da trüf mantarı için yeni alanlar oluşturduk.
"KRALLARIN YİYECEĞİ"
Trüf mantarı normalde doğada az bulunan nadir bitkilerden... Bu yüzden kralların yiyeceği olarak adlandırılıyor. Normalde direk yenmiyor sadece sos olarak veya yemeklerin, özellikle de makarnanın yanında rendelenerek tüketiliyor. Fiyatı gerçekten çok yüksek. Avrupa'da çok fazla seviliyor ama Türkiye'de pek bilinmiyor." dedi.
Habertürk