Ordu'da ölü yunus karaya vurdu

Ordu'nun Altınordu ilçesinde ölü bir yunus karaya vurdu.

Ordu'nun Akyazı Mahallesi mevkisinde deniz kıyısında ölü yunusu gören  vatandaşlar, yetkililere haber verdi. Herhangi bir yarası bulunmadığı belirlenen ve yaklaşık 1 metre olan  yunus, incelemenin ardından belediye ekiplerince gömüldü.

  "Yunus balıkları kalkan ağlarına dolaşarak ölüyor"

 
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. İsmet Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde kıyıya  vuran ölü yunuslara çok sık rastlandığını vurguladı. Balık, "Bunun nedenlerinin  başında yunus balıklarının deniz dibine atılan kalkan ağlarına dolaşması  geliyor." dedi.
 
Av yasağının başlamasıyla balıkçılar tarafından kalkan ağlarının  kaldırılmaya başlandığını ifade eden Balık, "Av sezonu içerisinde balıkçılar  tarafından denize kalkan ağları seriliyor. Daha sonra bu ağlar av yasağının  başlamasıyla kaldırılmaya başlanıyor. Ağların kaldırılması esnasında ise bu  ağlara dolaşan yunus balıkları balıkçılar tarafından dolaştıkları yerden  ayrılıyor. Daha sonra ölen bu yunuslar dalga ile kıyıya vuruyor." şeklinde  konuştu.
 
 "Karadeniz’deki kalkan avcılığı, yunus balıklarının ölümüne neden  olabiliyor." diyen İsmet Balık, "Dip uzatma ağları olarak nitelenen kalkan  ağlarının suyun altında bir duvar gibi durması nedeniyle, ağlara takılan yunuslar  yüzeye çıkıp hava alamadıkları için boğularak ölüyorlar. Bu noktada  balıkçılarımızın daha dikkatli ve duyarlı olmasında fayda vardır." ifadelerini  kullandı.