Ölüm kulübünde ihmaller zinciri... 29 can için sekiz tutuklama

İstanbul'da 29 kişiye mezar olan gece kulübündeki yangınla ilgili ihmaller bilirkişi ön raporunda tek tek sıralandı.

NESLİHAN KESKİN

İstanbul Gayrettepe'de Masquerade adlı gece kulübündeki çıkan yangında 29 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmada sahne platform firmasının 2 yetkilisi gözaltına alındı; toplam sayı 11'e çıktı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2'si savcılık tarafından serbest bırakıldı. Delilleri karartma ihtimali olan 8 zanlı mahkemece tutuklanırken, 1'i ise adli kontrolle serbest kaldı.

BELEDİYEYE SORUŞTURMA

Gece kulübü için sadece 2006'da yangın raporu alındığı; Beşiktaş Belediyesi'nin daha sonra 5 kez eksik itfaiye raporuna rağmen mevzuata aykırı ruhsat verdiği ortaya çıkmıştı. Belediye görevlileri hakkında soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

BİLİRKİŞİ: SÖNDÜRME SİSTEMİ ÇALIŞMADI

Bilirkişi ön raporunda işyerinde yanıcı malzemelerin depolandığı, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa sıçradığı bildirildi. Yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu, söndürme sistemi ile tüplerinin de çalışmadığı belirtildi.

BİNANIN MİMARI: ÇIKIŞI KAPATMIŞLAR

Binanın mimarlarından Mehmet Enver Horozoğlu (77), projenin 1972'de çizildiğini söyledi. Bodrum katın sinema salonu olduğunu belirten Horozoğlu, "Yukarıdaki pasajdan iniş ve çıkışı vardı; tek giriş değildi. Çıkışı kapatmış olabilirler" dedi.

Binanın 3 kolonunda hasar tespit edildi.

GİZLİ KAPIDAN KAÇMIŞLAR

Kulübün ortağı Mehmet C. İfadesinde, yangın çıktığında muhasebe odasından yan tarafa açılan kapı bulunduğunu belirterek, "Kahraman ve Salim ile kapıyı açıp kendimizi dışarı attık" dedi. Kahraman E.'de kaynak ustasına işi gösterdikten sonra odaya geçtiğini kısa bir süre sonra alevleri gördüğünü söyledi. E., "İçeride kalanlara yardım etmek istedik ancak dumandan yaklaşamadık" diye ifade verdi. İşyeri çalışanı Salim A.'da "Kahraman E. vardı, 'Yangın var' diye bağırdı.İş yerini duman kapladı. Bilgisayarımı ve telefonumu aldım. Odada bulunan kapıdan hepimiz dışarı çıktık" dedi.