Öküz Yılı nedir, ne demek? Öküz Yılı anlamı ve özellikleri

Öküz Yılı Instagram hikayelerinde ön plana çıktı. Çin takviminin bir parçası olan bu yılda Öküzlerin güvenli ve istikrarlı bir hayvan olmasıyla biliniyor. Bu yıl 12 Şubat itibarıyla başladı. Peki, Instagram hikayesi Öküz Yılı ne anlama geliyor, ne zaman başlıyor? Öküz Yılı nedir, ne demek?

Öküz Yılı, Instagram hikayelerde yer alıyor. Sosyal medya kullanıcıları konuya yönelik arama yapmaya başladı. Çin burçlarında görülen ve Çin takviminde yer alan yıl, tarihte ilk olarak 31 Ocak 1805 yılında başlamış 17 Şubat 1806 yılından son bulmuştur. Peki, Instagram hikayesi Öküz Yılı ne anlama geliyor, ne zaman başlıyor? Öküz Yılı nedir, ne demek?

ÖKÜZ YILI NEDİR, NE DEMEK?

Öküz, Çin takvim sisteminin bir parçasını oluşturan Çin burçlarında görülen 12 yıllık tekrarlanan hayvan döngüsünün ikincisidir. Öküzler, güvenilir ve istikrarlı olarak kabul edilirler ve görevlerine yaklaşımlarında mükemmel düzenleyiciler veya sistematiklerdir.

Öküz Yılı, 12 Hayvanlı Türk Takvimine kadar dayanan bir yıl geleneğidir. 12 Hayvanlı Türk takviminde yıllar sayılar ile değil, hayvan isimleri ile anılır. Yılların isimleri sırasıyla ud (öküz) yılı, pars yılı, tawışgan (tavşan) yılı, nek (timsah) yılı, yılan yılı, yund (at) yılı, koy (koyun) yılı, biçin (maymun) yılı, takagu (tavuk) yılı, it (köpek) yılı, tonğuz (domuz) yılıdır. Her 12 yıllık döngüye bir "müçe" denir. Ay ve günlerin ise isimleri olmayıp sayılarla ifade edilirler.

Kaşgarlı Mahmut'a göre yılların sırası şu şekilde verilmektedir:

Ud (öküz) yılı // pars yılı // tawışgan yılı // nek (timsah) yılı // yılan yılı // yund (at) yılı // koy (koyun) yılı // biçin (maymun) yılı // takagu (tavuk) yılı // it yılı // tonğuz yılı.

ÖKÜZ YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Çin yeni yıla 12 Şubat'ta giriyor. 12 hayvanlı takvime göre hesaplanan Çin Yeni Yılı ya da Bahar Bayramı (Lunar Bayramı) olarak kabul edilen gün, her yılın ilk yeni ayı ile dolunayı arasında kutlanıyor. Dolayısıyla, Öküz Yılı kutlamaları da 12 Şubat'ta başlamış oldu.