Öğretmenden 10 dakikada yeni hayat

Aydın'da 14 yaşındaki Salih, sınıftayken fenalaştı. Suna Öğretmen, Salih'in 3 kez duran kalbini, 10 dakika kalp masajı yaparak çalıştırdı. Salih, İzmir Şehir Hastanesi'nde sağlığına kavuştu.

BÜLENT ŞANLIKAN

Aydın Didim'de yer alan Zeynep-Mehmet Dönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Salih Köse (14), 2 Kasım'da, sınıfta ders işlendiği sırada fenalaştı. Baygınlık geçirdikten sonra kalbi duran öğrenciye ilk müdahaleyi felsefe öğretmeni Suna Bağ yaptı. İlk yardım eğitimi bulunan Suna Öğretmen, Köse'ye önce suni teneffüs yaptı, ardından 10 dakika boyunca kalp masajı uyguladı. Bu müdahaleyle öğrencinin kalbi yeniden çalıştı. Ambulansla önce Didim Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Köse, daha sonra Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 18 gün yoğun bakım servisinde tedavi gördü.

KALBİ 3 KEZ ÇALIŞTIRDIK

Uygulanan ilaç tedavilerinin ardından İzmir Şehir Hastanesi'ne sevk edilen Köse'nin kalbine Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Karadeniz tarafından şok cihazı takıldı.

Salih'in, kalp kasının kalınlaşmasına bağlı kalbinin durduğunu belirten ve vücuduna bunu engellemek için şok cihazı yerleştirdiklerini belirten Prof. Karadeniz, "Ani kalp durmalarında ilk yardım çok önemli" dedi. Ameliyatın ardından taburcu edilen Köse, Didim'deki evine döndü. Öğretmen Suna Bağ, "Öğrencimiz hayatta tutunduğu için çok mutluyuz. Bir an önce yanımıza dönmesini ve eğitimine devam edebilmesini umuyoruz. Bu tür durumlarla karşılaşabiliyoruz ve herkesin ilk yardım eğitimi alması gerekiyor" dedi.

DURUMU İYİYE GİDİYOR

Baba Ekrem Köse AKŞAM'a konuştu: "Öğretmenimiz olmasaydı Salih'imiz belki aramızda olmayacaktı. Şu an fizik tedavi görmeye başladı. Dil terapisi de alıyor. 2 ay içinde daha iyi olacak."