Obezite Hamile Kalmayı Zorlaştırıyor

Obezite, harcanan enerjiden daha fazla kalori alımı sonucunda oluşmuş vücut yağlanması olarak tanımlanmaktadır

Obezite, harcanan enerjiden daha fazla kalori alımı sonucunda oluşmuş vücut yağlanması olarak tanımlanmaktadır. Kişinin yaşamında olumsuz etkilere neden olmasının yanı sıra gebelik dönemini de olumsuz etkilemektedir. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fırat Tutal, obezite ve hamilelik ilişkisini sizler için değerlendirdi. 

Morbid Obezite Nedenleri Nelerdir?

Morbid obezite, hastanın Vücut Kitle İndeksi’nin (VKİ) 40 ve üstü olması durumudur. Hasta, fazla kilo yüzünden çeşitli fiziksel işlevlerini yapmakta zorluk çeker. Bunların başında nefes almak ve yürümek gelmektedir. Yaşam kalitesinin düşüklüğü, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, yüksek solunum, felç ve eklem problemleri gibi birçok durumun gelişme olasılığı çok yüksektir. 

Morbid obezite, birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Halk arasında konuşulanların aksine morbid obezite fazla yemek yemenin sonucu olarak ortaya çıkmamaktadır. Nedenleri; çevresel, genetik ve sosyal etkilerdir. Araştırmalara göre morbid obezite seviyesine ulaşıldığı zaman düzenli beslenme, diyet ve egzersiz gibi faaliyetlerin sonuç vermediği belirtilmiştir. 

Fazla Kilolar Üreme Sağlığını Olumsuz Etkiliyor!

Obezite, kişinin yaşamında fiziksel işlevleri gibi gebeliği de etkilemektedir. Kilo fazlalığı üreme sağlığı açısından tercih edilen bir durum değildir. Kilo fazlalığı olan kadınlardaki yağ dokusu, kadınlık hormonlarının dengelenmesinde oldukça büyük sorunlara yol açmaktadır. Bu durum, yumurtlamayı engelleyeceği için doğurganlığa da zarar verir. Gebe kalabilseler bile bu hastaların düşük yapma ihtimalleri daha yüksektir. 

Düzenli yumurtlayan kadınların VKİ’si ne kadar yüksek olursa, hamile kalması da o kadar uzun sürmektedir.

Obezite hamile kalmayı zorlaştırmasının yanı sıra gebelik sürecinde de çeşitli sağlık problemlerine yol açmaktadır. Şeker hastalığı bu sorunların başında gelmektedir. Fazla kilolu bir anne adayında hamileliğe bağlı şeker hastalığı görülme olasılığı, ideal kiloda olan bir anne adayına göre çok yüksektir. Fazla kilo insülin duyarlılığını bozar ve yumurtlama sorunları oluşur. Ayrıca doğum sonucunda bebeğin fazla kilolu olduğu da gözlemlenmektedir. 
Obez anne adaylarında gebelik boyunca yüksek tansiyon ve buna bağlı komplikasyonların oluşma riski de yüksektir. Erken ya da prematüre doğum riski de obezite hastalarında daha sık rastlanılan bir durumdur.
Hamile kalmayı planlayan çiftlerde eğer obezite mevcutsa, ilk önce obezitenin tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi hem hamile kalmayı kolaylaştırır hem de hamilelik sürecinin daha sağlıklı ve risksiz geçmesini sağlar.