Başbakanlık tarafından yüzde 100 yerli proje olarak hazırlanan KAYSİS (Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi) ile kamu yönetiminde yer alan tüm unsurlar kendilerine ait oluşturulan özel kodlarla elektronik ortamda tanımlanacak. Akıllı Devlet’e geçişi sağlayacak proje kapsamında hazırlanan Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ni (EBYS) ilk kullanan kamu kurumu, Fatih Belediyesi oldu.
DAHA HIZLI KAMU HİZMETİ
Uygulamaya geçilen a-Devlet ve bununla bağlantılı alt sistemlerle, Türkiye’deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki herhangi bir işlemle ilgili yazışmalar EBYS (Elektronik Belge Sistemi) sayesinde elektronik ortamda anında tespit edilip, takip edilebilecek. Yazışmalar Başbakanlığın kurallarını belirlediği e-yazışma projesi dahilinde elektronik ortamda gerçekleştirilip, E-İmza ile güven altına alınarak, vatandaşların bürokratik işlemleri daha kısa sürede çözümlenerek, hem zaman tasarrufu sağlayacak hem de gereksiz evrak tüketimi ortadan kaldıracak.
BAŞBAKANLIK’TAN FATİH BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR
Bilişim alanında çok sayıda ilki gerçekleştiren Fatih Belediyesi, alt yapısını tamamlayarak Başbakanlık tarafından tüm e- Devlet çalışmalarının tek çatı altında toplanacağı a- Devlet’e hızlı bir geçiş yaptı. Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ni (EBYS) kullanmaya başlayan ilk kamu kurumu olan Fatih Belediyesi’nin bu başarısı, Başbakanlık tarafından ödüle layık görüldü.
Fatih Belediyesi’nin devletin merkezi bilgi işlem sistemi ile entegre hale geldiğini belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “ Bundan sonraki süreçte, Fatih’te herhangi bir kamu kurumu ile yaptığımız yazışmaları kamu kurumları ile direkt olarak yapmıyoruz. ‘DETSİS yani Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi’nden gerçekleştiriyoruz.Örnek verecek olursak Fatih Belediyesi olarak Fatih Kaymakamlığına yazı yazarken DETSİS üzerinden yazışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu uygulamayı ilk kullanan Kamu kurumu olduğumuz için Başbakanlık bir teşekkür mektubu gönderdi. Bundan büyük onur duyuyoruz” dedi.
"SİSTEM ŞEFFAF BİR YÖNETİM ANLAYIŞINA SAHİP"
Sistemin şeffaf bir yönetim anlayışı olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Demir, "Ayrıca kağıt tüketimine de son veren bir uygulama. En önemli unsurlardan bir tanesi de insan unsurunu neredeyse sıfırlıyorsunuz. Önünüzde evraklar ve şablonlar var. Bu şablona uygun hareket etmek zorundasınız. Bütün süreçlere uygun hareket etmek zorundasınız. Bunların hepsi kayıt altında. Bir evrağın memurda ne kadar süre beklediğini Başbakanlık görebiliyor Bu sisteme geçtiğinizde Başbakanlık aracılığı ile yaptığınız işler Başbakanlık tarafından rahatlıkla görülebiliyor" şeklinde konuştu.
“SÜRECİN NEREDE TIKANDIĞI KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLUNACAK”
Kamu kurumlarının kullanımının zorunlu olduğu uygulama ile sürecin nerede tıkandığı konusunda bilgi sahibi olunabileceğini sözlerine ekleyen Demir, “Bu sadece belediyeleri kapsamıyor. Tüm kamu kurumlarını düşünün muazzam bir organizasyon. Devlet birimlerinin en alt biriminden en üst birimlerine kadar nerede bir sıkıntı, bir aksaklık varsa bunlar görülebiliyor. Şuanda Başbakanlığın uygulamaya koyduğu Akıllı Devlet, tartışılabilir, ölçülebilir, değerlendirilebilir hale geliyor. Biz de bu uygulamaya ilk geçiş yapan kamu kurumuz olduk” ifadelerini kullandı.