Nafaka değil, sosyal ölüm

Dövizle nafaka hayatını kararttı. 10 yıl önce boşanırken 1000 euro nafakayı kabul eden Ersan S. malulen emekli oldu. Ancak nafakayı ödeyemeyince 3 kez hapse girdi, 2 evi icralık oldu.

DHA

Ankara'da savunma sanayi şirketi bulunan iş adamı Ersan S., 2011'de eşi A.S.E.'den boşandı. Velayeti annesinde kalan kızı için bin euro nafaka ödemeyi kabul etti. Genç kadın, 6 yaşındaki kızıyla ABD'ye yerleşti. 2015'te kalp rahatsızlığı yaşayıp çalışamaz hale gelen Ersan S., yüzde 100 engelli raporu aldı. 2016'da iflas eden adam, malulen emekli oldu. 3950 TL maaş alan Ersan S., nafakayı ödeyemedi.

MAAŞININ 1.5 KATI

2017'de mahkemeye başvuran Ersan S., boşandığında euro'nun 2.17 TL olduğunu, kur farkında ve iflas ettiğinden dolayı nafakanın 100 euro'ya düşürülmesini istedi. Mahkeme 3 yıl sonra karar verdi. ABD'de evlenen eski eşe aylık 200 euro nafaka ödenmesine hükmedildi. Eski eşlerin itirazı üzerine dosyayı inceleyen istinaf, nafakayı 500 euro olarak belirledi. Bu sürede nafakayı ödeyemediği için 3 kez disiplin hapsine maruz kalan Ersan S.'nin dükkânı icradan satıldı. Ayrıca annesiyle oturduğu ev ile birlikte 2 dairesi icradan satışa çıkarıldı.

SOSYAL ÖLÜME TERK EDİLDİM

İndirime rağmen her ay maaşının 1.5 katı nafaka ödemek zorunda kaldığını belirten Ersan S., "Sosyal ölüme terk edildim. Sürekli hapis korkusuyla yaşamak istemiyorum. Kızımı bile 12 yılda 2 kez gördüm. Benim gibi bir sürü sayısız mağdur var" diyerek isyan etti.

SÖZLEŞME TARİHİNDEKİ KURDAN DAHA AZ OLAMAZ

Yargıtay, ödeme güçlüğü çektiğini belirten bir babanın, oğlu için verdiği aylık 19 bin dolar nafakayı 20 bin liraya indiren mahkeme kararını bozdu. Kararda, dövizle ödenen nafakanın sözleşme tarihindeki kurun altına uyarlanamayacağı vurgulandı.