Muharrem ayı duası okunuşu ve anlamı nedir? Muharrem ayının 1. ve 10. gününde okunacak dualar hangileri?

Hicri Takvime göre yılın ilk ayı olarak kabul edilen Muharrem Ayı dün (9 Ağustos 2021 Pazartesi) başladı. Muharrem hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu özel ve mübarek ayı ibadetle geçirmekte fayda vardır. Muharrem ayı duası okunuşu ve anlamı nedir? Muharrem ayının 1. ve 10. gününde okunacak dualar nelerdir? gibi soruların yanıtları tüm müslümanlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. İşte tüm detaylar...

Hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı bu yıl Ağustos ayına denk geldi. 2021 yılı Muharrem ayının ilk günü Ağustos ayının 9'una denk geliyor. Sözlükte "haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan" anlamlarındaki muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Muharrem ayının ilk gününde Muharrem ayı duası, okunuşu ve anlamı nedir? Muharrem ayının 1. ve 10. gününde okunacak dualar nelerdir? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. İşte tüm merak edilenler...

MUHARREM AYI DUASI OKUNUŞU VE ANLAMI!

SENENİN İLK GÜNÜ, 1 MUHARREM'DE ÜÇ DEFA OKUNACAK DUÂ

"Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Allah (c.c) Efendimiz Muhammed'e âline ve ashâbına salât u selâm eylesin! Allah'ım! Sen ebedîsin, Kadîm'sin, Evvel'sin. Fazl u ihsânın çok yücedir. Her şeyi kaplayan ve her şeyin sığınağı olan cömertliğin çok yücedir. Yeni yıl gelmiş bulunuyor. Bu sene içinde bizi şeytandan, onun dostlarından ve ordularından korumanı istiyoruz. Şu dâimâ kötülüğü emreden nefse karşı yardımını istiyoruz. Sana yaklaştıracak şeylerle meşgul olabilmem için yardımını istiyorum, ey Celâl ve İkrâm Sâhibi olan Allah'ım! Allah, ümmî nebî Efendimiz Muhammed'e, âline, mübarek ve temiz ashâbına salât eylesin! Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur."

Muharrem ayı ilk günü bugün mü? Muharrem ayı ilk günü yapılacak ibadetler nelerdir?

Her kim Muharrem ayının ilk on gününde, özellikle birinci ve onuncu Aşûra günleri sabahleyin üç kere bu duâyı okursa Allah Zü'l-celâl Hazretlerinin o kimseyi tâ gelecek senenin Muharrem ayına kadar cemî' belâlardan emîn ve muhafaza buyuracağı rivâyet olunmaktadır.

Muharrem ayı mesajları resimli 2021! En güzel, en anlamlı ve en yeni Muharrem ayı mesajı ve sözleri!

"Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

Allah'ım! Sen ebedîsin, Kadîm'sin, dirisin, Kerîm'sin, Hannân'sın, Mennân'sın.

Bu yeni sene içinde beni ilâhî rahmetten kovulmuş şeytandan korumanı istiyorum.

Şu dâimâ kötülüğü emreden nefse karşı yardımını istiyorum.

Yine Sana yaklaştıracak şeylerle meşgul olabilmem için yardımını istiyorum, ey Celâl ve İkrâm Sâhibi olan Allah'ım!

Rahmetinle lutfeyle ey merhametlilerin en merhametlisi!"

MUHARREM AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ NEDİR?

"Muharrem" hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir. (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40) Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem'in onuncu günü Aşure günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. (Serahsî, el-Mebsût, III, 92) Zira Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Aşure gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. (Buhârî, Savm, 69)

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Medine'ye gelince, Yahudilerin Aşure gününde oruç tuttuklarını görmüş ve "Bugün niçin oruç tutuyorsunuz?" diye sormuştu. "Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil'i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu." dediklerinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem da "Ben Mûsâ'ya sizden daha layığım (yakınım)." buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti. (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128)