Millet iradesi idama götürüldü... Menderes ve arkadaşları dualarla anıldı

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin yıldönümünde Topkapı Anıt Mezar'da anma programı düzenlendi.

AA

Hayata geçirdikleri projelerle Türkiye'ye çağ atlatan büyük kazanımlar sağlayan demokrasi şehidi Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 63. yılında İstanbul Topkapı'daki anıt mezarda anıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın da katıldığı törende Menderes, Polatkan ve Zorlu için dualar edildi. Menderes'in kabrine karanfil bırakıldı.

'ADALET ADINA BİR UTANÇ'

Törende konuşan bakan Yerlikaya şunları söyledi: "Menderes Türkiye'sinde yeni bir hikâye yazılıyordu artık. Peki sonra ne oldu? Tarihe kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs darbesi yaşandı. Ve bu yükseliş hikâyesinin en acı dolu, en yürek burkan günleri yaşanmaya başladı. Yassıada günleri. Başta 3. Cumhurbaşkanımız Sayın Celal Bayar ve nezaket timsali başvekilimiz Sayın Adnan Menderes olmak üzere, aralarından bakanların, milletvekillerinin, komutanların ve bürokratların olduğu 592 kişi 11 ay boyunca yargılandılar. Yaşananlar sadece demokrasi adına değil adalet adına da, insanlık adına da utanç vericiydi. Kalem kırılmıştı. O'nu ve iki arkadaşını, bir seher vakti idam sehpasına çıkardılar."

'ZALİM OLARAK ANILIYORLAR'

"Oysa, Menderes ve dava arkadaşlarının şahsında mahkum edilen de, dar ağacına çıkarılan da, bizatihi milletimizin özgür iradesiydi. Merhum Necip Fazıl, O unutulmaz dizelerinde diyor ya: 'Bir nar ağacı var, bir de dar ağacı. Namerde nar düştü, yiğide dar ağacı...' Sanmışlardı ki, başvekili asarsak, o yiğit adamı, o milletin adamını, halkın gönlünden de söküp atarız. Aradan geçen 63 yıl gösterdi ki, Adnan Menderes, milletimizin gönlünde yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyor. Onun kalemini kıranlar da, hakkı ve hukuku hiçe sayanlar da, tarihin çöplüğünde birer zalim olarak anılmaya devam edecekler."