Mihri Müşfik Hanım kimdir hayatı

Mihri Müşfik Hanım doodle'ı bugün Google anasayfasına taşındı. Peki tüm kullanıcıların da merak ettiği gibi Mihri Müşfik Hanım kimdir

Mihri Müşfik Hanım doodle'ı bugün Google anasayfasına taşındı. Dev arama motoru Google, Mihri Müşfik Hanım'ın 131. Doğum Gününe özel bir doodle hazırlayarak anasayfasına taşıdı. Peki tüm kullanıcıların da merak ettiği gibi Mihri Müşfik Hanım kimdir Google Mihri Müşfik Hanım'ı neden doodle yaptı? İşte tüm ayrıntılar. Dev arama motoru Google, Mihri Müşfik Hanım'ın 131. Doğum Gününe özel bir doodle hazırlayarak anasayfasına taşıdı. 

Mihri Müşfik Hanım kimdir

?

GOOGLE'DAN ÖZEL DOODLE

Dev arama motoru Google, Mihri Müşfik Hanım'ın 131. Doğum Gününe özel bir doodle hazırlayarak anasayfasına taşıdı.


Mihri Müşfik Hanım kimdir

1886 yılında Kadıköy'de dünyaya gelen Mihri Müşfik Hanım'ın babası tıbbiye nazırı Dr. Ahmet Rasim Paşa'dır. Babasının teşvikleriyle Edebiyat, musiki ve resim sanatlarıyla ilgilenen Mihri Müşfik Hanım gönlünü resim sanatına kaptırır. Yaptığı düz resmi Sultan 2. Abdülhamit Han'a takdim etme fırsatı bulunca da Saray ressamı Zonaro'nun öğrencisi olma fırsatı yakalar.


Mihri Müşfik Hanım tam anlamıyla yerinde duramayan sıradışı bir kadındır. 17 yaşında bir müzik dinledisinde dinlediği bir müzisyen ile Roma'ya kaçar. Mihri Müşfik Hanım iyi bir resam olmayı arzu ettiği için İtalya'ya gitmiş ama aradığını bulamayınca dönemin sanat merkezi olan Paris'e geçer. Mihri Müşfik Hanım Paris'te hem sanat ortamını hem de evleneceği insanı bulur. Mihri Müşfik Hanım Paris'te siyasi bilimler öğrenimi yapan Müşfik Selami Bey ile tanışıp kısa sürede evlenirler. Mihri Müşfik Hanım'ın en önemli resimlerinden biri olan Naile Hanım portresini de Paris'te yapar. Resme konu olan Naile Hanım ise İttihat ve Telakki kurucusu olan İstanbul Şehreminlerinden Ali Rıza Bey'in annesidir. Mihri Müşfik Hanım'ın Fransa ile borç anlaşması yapmak üzere Paris'te bulunan dönemin Osmanlı Maliye Nazırı Cavit Bey ile tanışması ile eğitimci kariyeri başlar.

İstanbul'a dönen Mihri Müşfik Hanım dönemin Maarif nazırı Ahmet Şükrü Bey ile görüşerek kız öğrenciler için sanayi nefise mektebinin kurulmasını ister. Tuttuğunu koparan Mihri Müşfik Hanım bu çabasında da başarılı olur ve onun sayesinde Türk kızları yüksek öğrenim görüp güzel sanatlar alanında kendilerini geliştirme fırsatı bulurlar.

Mihri Müşfik Hanım, Yunan ordusunun denize  dökülmesinin ardından Mustafa Kemal Atatürk'ü Mareşal üniforması ile ayakta canlandıran ve yaklaşık 3 metre yüksekliğinde bir portresini yapar ve Çankaya Köşkü'ne götürerek kendisine takdim eder. Yugoslav Kralı Alexander anısına Yugoslavya'ya hediye edilen bu tablo ikinci dünya savaşı sırasında Belgrat Sarayı'nın tahrip olması sonucu kaybolur. Neyse ki tablo 90'lı yıllarda bulunur.

Mihri Müşfik Hanım'a İstanbul yine dar gelmeye başlar. Mihri Müşfik Hanım yeniden İtalya'Nın yolunu tutar ve oradaki dostları sayesinde Vatikan'a kabul edilir ve burada Papa 15. Benedict'in portresini çizer. Mihri Müşfik Hanım aynı zamanda Hristiyan olmayıp aynı zamanda bir Papa'nın portresini yapan ilk ressamdır.

Tam bir seyyah olan Mihri Müşfik Hanım, İtalya'nın ardından Amerika'ya gider ve hayatının sonuna kadar burada yaşar. Mihri Müşfik Hanım New York, Washington ve Chicago'da üniversitelerde konuk resim profesörlüğü yapar. Amerika'da yine bir ilki gerçekleştiren Mihri Müşfik Hanım George De Maziroff galerisinde ilk kişisel sergisini düzenleyen kadın ressam olur. Ve Mihri Müşfik Hanım 1954 yılında New York'ta yaşamını yitirir.

Tabloları

Taha Toros'un kaleme almış olduğu ve Akbank tarafından Türk resim sanatı yayıncılığına kazandırılan 'İlk Kadın Ressamlarımız' isimli yapıtın dipnotlarından, sanatçının 1988 yılına kadar yapılan araştırmalarda bilinen Türkiye'de 32, İtalya'da 36, Fransa'da 23 ve Amerika'da 60'ı aşkın olmak üzere, 150 dolayında eseri kayıt altına alınmıştır. Sanatçı, eserlerinde eşi Müşfik Selami İnegöllü ile evli kaldığı (1905 - 1922) dönemde Mihri Müşfik, diğer dönemlerde ise Mihri Rasim imzasını kullanmıştır. sayısı azımsanmayacak yapıtlarında da imzaya rastlanmamaktadır [3].