2021 Mevlid Kandili'nde kaç gün, ne zaman oruç tutulur? Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı, yayımladığı dini günler takviminde Mevlid Kandili'nin 17 Ekim Pazar kutlanacağını açıkladı. Hz. Muhammed'in doğum günü olarak kutlanan bu önemli günde oruç tutmak isteyen vatandaşlar araştırmalarını hızlandırdı. Peki, 2021 Mevlid Kandili'nde kaç gün, ne zaman oruç tutulur? Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu?

Mevlid Kandili'nde oruç tutmak isteyen vatandaşlar araştırmalarında 2021 Mevlid Kandili'nde kaç gün, ne zaman oruç tutulur? Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? gibi soruların yanıtını araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takviminde Mevlid Kandili bu yıl 17 Ekim Pazar günü kutlanacak. Haberimizin içerisinden konuya dair detaylara ulaşabilirsiniz.

MEVLİD KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Mevlid Kandili'nde oruç tutmak farz değildir. Ancak Mevlid Kandili'nde oruç tutmak büyük sevaplar arasında yer alıyor. Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. O gün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Mevlid Kandili'nde oruç tutmak sevap olarak nitelendirilebilir.

Mevlid Kandili'nde ne olmuştur? Mevlid Kandili gecesi fazileti ve önemi nedir?

MEVLİD KANDİLİ'NDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Öncelikle Oruç tutmak için, "Allah rızasını gözeterek oruç tutmaya niyet" etmemiz lazım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Mevlit Kandilinde "Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiulevvel ayının yarınına oruc tutmaya" Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet "Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayında tutmaya" diye niyet edilir.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde "bereket" (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî', II, 105).

Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler yapılır? Mevlid Kandili'nde okunacak dualar ve zikirler neler?