Mevlid Kandili ne zaman, hangi ay, hangi gün? Mevlid Kandili önemi nedir?

Mevlid Kandili tarihi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı Dini Günler Takvimi kapsamında Mevlid Kandili tarihi de yer alıyor. Mevlid Kandili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğum günü olarak idrak edilmektedir. İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. İşte Mevlid Kandili tarihi 2021...

Kandiller, ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevî feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran gecelerdir. Senenin son kandil gecesi olan ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğum günü olarak idrak edilen Mevlid Kandili için geri sayım başladı. Vatandaşlar "2021 Diyanet Mevlid Kandili hangi gün kutlanacak? Mevlid Kandili önemi nedir?" sorularının yanıtını araştırmaya başladı. İşte merak edilenler...

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Mevlid Kandili 17 Ekim Pazar günü idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ FAZİLETİ NEDİR?

İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. İslam Nebisi Ashab-ı Kiram, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Rebiulevvel ayının Onikinci gecesi olan Mevlid kandili, ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır.

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır ), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki hafta, 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı desteği ile, günümüzde sadece Türkiye'de kutlanan Kutlu Doğum Haftası ilan edilmiştir.

Kandil geceleri, İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti Padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve geceler, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.