Metal Yorgunluğu nedir? Metal Yorgunluğu neden olur?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından ''Metal yorgunluğu nedir'' sorusu araştırılıyor. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin il kongresine katılmak üzere gittiği Samsun'da halka hitap etti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Suriye'ye kaçtılar yine kovaladık. Fırat Kalkanı Harekatı ile kovaladık. Afrin'de kovaladık. Artık metal yorgunluğu yok. Afrin ile beraber şimdi diriliş hareketi yeniden başladı'' dedi. Metal yorgunluğu, sürekli olarak çalışan veya belirli bir yükün sürekli uygulanması sonucu metal malzemelerin istenilen dayanma özelliğini kaybetmesi olarak açıklanır. Örneğin bir tel sürekli olarak aynı noktadan aşağı yukarı eğilirse tel büküldüğü noktadan ısınır ve bir süre sonra kopar. Kopma metal yorgunluğunun son noktasıdır. Nasıl bir uçak ilk yapıldığında hatasız çalışırken, zaman geçtikçe metal kaplamaların gevşeyip kendini bırakması sonucu iş görmez hale gelebiliyorsa insanları da zamanla ''ruh yorgunluğu'' sarıyor ve eski performanslarını kaybediyorlar. Bu duruma metal yorgunluğu denilmektedir.

Metal Yorgunluğu nedir sorusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'ye kaçtılar yine kovaladık. Fırat Kalkanı Harekatı ile kovaladık. Afrin'de kovaladık. Artık metal yorgunluğu yok. Afrin ile beraber şimdi diriliş hareketi yeniden başladı" dedi. Metal yorgunluğu, sürekli olarak çalışan veya belirli bir yükün sürekli uygulanması sonucu metal malzemelerin istenilen dayanma özelliğini kaybetmesi olarak açıklanır. Örneğin bir tel sürekli olarak aynı noktadan aşağı yukarı eğilirse tel büküldüğü noktadan ısınır ve bir süre sonra kopar. Kopma metal yorgunluğunun son noktasıdır. Nasıl bir uçak ilk yapıldığında hatasız çalışırken, zaman geçtikçe metal kaplamaların gevşeyip kendini bırakması sonucu iş görmez hale gelebiliyorsa insanları da zamanla 'ruh yorgunluğu' sarıyor ve eski performanslarını kaybediyorlar. Bu duruma metal yorgunluğu denilmektedir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin il kongresine katılmak üzere gittiği Samsun'da halka hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki konuşmasında "Ne dedik, inlerine kadar kovalayacağız. Kovaladık mı, Gabar'da kovaladık. Cudi'de kovaladık. Tendürek'te kovaladık. Kovalamaya devam ediyoruz. Suriye'ye kaçtılar yine kovaladık. Fırat Kalkanı Harekatı ile kovaladık. Afrin'de kovaladık. Artık metal yorgunluğu yok. Afrin ile beraber şimdi diriliş hareketi yeniden başladı" dedi.

METAL YORGUNLUĞU NEDİR?

Metal yorgunluğu, sürekli olarak çalışan veya belirli bir yükün sürekli uygulanması sonucu metal malzemelerin istenilen dayanma özelliğini kaybetmesi olarak açıklanır. Örneğin bir tel sürekli olarak aynı noktadan aşağı yukarı eğilirse tel büküldüğü noktadan ısınır ve bir süre sonra kopar. Kopma metal yorgunluğunun son noktasıdır. Nasıl bir uçak ilk yapıldığında hatasız çalışırken, zaman geçtikçe metal kaplamaların gevşeyip kendini bırakması sonucu iş görmez hale gelebiliyorsa insanları da zamanla ''ruh yorgunluğu'' sarıyor ve eski performanslarını kaybediyorlar. Bu duruma metal yorgunluğu denilmektedir.

METAL NE ZAMAN YORULUR?

Metalin cinsi ve uygulanan basıncın türüne göre metal yorgunluğunun ortaya çıkış süresi değişebilir. Uçak, helikopter gibi yüksek basınç altında çalışan cihazlarda metal yorgunluğu çok fazla görüldüğünden dolayı bu işlerde kullanılan metaller daha dirençli malzemeden yapılmalıdır. Her parçanın belli bir kullanım alanı vardır. Kullanılan malzemeler sağlam görünse bile sökülüp yenilenmesi gerekir. Metal yorgunluğunun bir başka sebebi de titreşim ve sürekli tekrarlanan hareketlerdir. Asıl neden ise malzeme üzerine kapasitesinden fazla yük bindirilmesidir.

METAL YORGUNLUĞU NASIL OLUR?

İnsanlar sevdikleri bir işe başladıklarında, o işi severek yaparlar. Ancak zamanla kişide ruhsal bunalım oluşabilir. Bu durum kişinin çevresindeki insanları kırmasına ve eleştirilere tahammül edememesine yol açar. Ayrıca kişi oldukça agresifleşir. Bu kişi zamanla eski performansını gösteremez ve iş yapamaz hale gelir.