İlk kez 2014 yılında Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde deneme ekimi yapılan Pitaya ürününe talep gelince Mersin ve Adana'da da dikilmeye başladı. Yüksek getirisi, yetiştirilmesi esnasında ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaması, 1 yılda meyveye oturması ve meyvenin tanesinin 11- 16.5 lira arasında alıcı bulması nedeniyle Pitaya, üreticinin ilgisini çekti. Ziraat Mühendisi Uysal Aslan Ulu, alternatif ürün arayışı içindeyken halk arasında ve Uzakdoğu'da 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın Akdeniz iklimine uygun olduğunu ve bölgede yetişebileceğini öğrendiklerini söyledi. Ulu, Antalya'da üretici Mehmet Tanrıverdi ile irtibata geçerek Erdemli'de 1 dönüme deneme dikimi yaptıklarını ve beklenilenden daha fazla ürün elde ettiklerini söyledi. Anavatanı Vietnam olan Pitaya'nın Avrupa'da Dragon yani Ejder meyvesi olarak bilindiğini belirten Ulu, şöyle dedi:
DHA