Mercimek çorbası tarifi malzemeleri nelerdir Mercimek çorbası nasıl yapılır?

Mercimek çorbası tarifi araştırılıyor. Süzme kırmızı mercimek çorbası nasıl yapılır? Ramazan ayının gelmesi ile beraber Müslümanlar yapılacak ibadetleri yerine getirmeye başladılar. Ramazanda yapılacak ibadetler arasında oruç tutmakta yer alıyor. Müslümanlar sahur ve iftar saatleri arasında orucu bozan durumlardan uzak durmaya çalışıyorlar. Ramazan ayında Müslümanlar dostlarını ve muhtaç olanları evlerine yemeğe davet ederler. Bu davetlerde en çok yapılan çorbalar arasında mercimek çorbası yer almaktadır. Farklı damak tatlarına da hitap eden mercimek çorbası birçok vatandaş tarafından sevilmektedir. Mercimek çorbası evlerimizde en çok pişen çorbalardandır. Özellikle kış günlerinin vazgeçilmezi, mutfaklarımızda her hafta bir kez kaynayan nefis bir çorba. Yanında limon ile birlikte büyük küçük herkesin sevgilisidir. Eski -halk- Latince Suppa (sıvı gıda, çorbada ıslatılmış ekmek) kökenli olan ve 1650 yılında Fransızca Soupe (Eski Fr. souppe) kelimesinden İngilizce'ye ''Soup'' olarak geçen ''Çorba'', Türkçe'ye ise Farsça'dan geçmiştir. Farsça ''şorba'' ya da ''shorba (shorbağ)'' kelimesinden gelen Çorba ''tuzlu haşlama'' anlamındayken ''shor'' kelimesi tuzlu , ''ba'' ise haşlama anlamına gelmektedir. Son olarak çorbaların içinde oldukça bilinen ve kökeni Fransa'ya dayanan Soğan Çorbası'nın tarihi antik çağlara kadar gitmektedir. Soğan kolay büyüyen bir bitki olduğundan dolayı tarihler boyunca yoksul insanların ana gıdası olmuştur. Antik dönemde çanaklar içinde yapılan Soğan Çorbası, 18. yüzyılda modern şekilde Fransa'da çıkmıştır. Et suyu, karamalize soğan ve üzerine rendelenmiş peynir, ekmek konulan Soğan Çorbası (resimde görebilirsiniz), kültürlere göre farklılıklar gösterse de temel bileşenleri bu şekilde olup Fransız mutfağının en önemli çorbası olarak tüm kültürlerde yer edinmiştir.

Mercimek çorbası tarifi nasıl yapılır sorusu araştırılıyor. Süzme lokanta usulü kırmızı mercimek çorbası yapılır nasıldır? Eski -halk- Latince Suppa (sıvı gıda, çorbada ıslatılmış ekmek) kökenli olan ve 1650 yılında Fransızca Soupe (Eski Fr. souppe) kelimesinden İngilizce'ye "Soup" olarak geçen "Çorba", Türkçe'ye ise Farsça'dan geçmiştir. Farsça "şorba" ya da "shorba (shorbağ)" kelimesinden gelen Çorba "tuzlu haşlama" anlamındayken "shor" kelimesi tuzlu , "ba" ise haşlama anlamına gelmektedir. İftar sofralarının da vazgeçilmez yiyeceğidir. Ramazan ayında Müslümanlar dostlarını ve muhtaç olanları evlerine yemeğe davet ederler. Bu davetlerde en çok yapılan çorbalar arasında mercimek çorbası yer almaktadır. Farklı damak tatlarına da hitap eden mercimek çorbası birçok vatandaş tarafından sevilmektedir. Mercimek çorbası evlerimizde en çok pişen çorbalardandır. Özellikle kış günlerinin vazgeçilmezi, mutfaklarımızda her hafta bir kez kaynayan nefis bir çorba. Yanında limon ile birlikte büyük küçük herkesin sevgilisidir.

MERCİMEK ÇORBASI NASIL YAPILIR?

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet soğan

1 yemek kaşığı un

1 adet havuç

yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)

Tuz

1 çay kaşığı karabiber

yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

1 litre su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.

Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.

Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.

Üzerine 1 lt su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.

Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir.

Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir.

Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.

Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.

Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.

Mercimek Çorbası Malzemeler: 1 su bardağı kırmızı ya da sarı mercimek,1 adet kuru soğan,1 adet patates, 1 adet havuç, 1 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 6 su bardağı sıcak su, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber

Püf Noktası: Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.

Mercimek Çorbası Hazırlanışı

Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Doğradığınız soğanları 2- 3 dakika kadar kavurun.

Kavrulan soğanlara unu ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün.

İri parçalar halinde doğradığınız patates ve havucu tencereye aktarın.

Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra arzuya göre et su tablet ile hazırladığınız sıcak suyu ve bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz mercimeği ilave edin.

Tuz ve karabiberi ekleyin. Havuçlar yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin.

Çorbayı, pürüzsüz bir kıvam alması için; el blenderından geçirdikten sonra sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.

ÇORBANIN TARİHÇESİ

Eski -halk- Latince Suppa (sıvı gıda, çorbada ıslatılmış ekmek) kökenli olan ve 1650 yılında Fransızca Soupe (Eski Fr. souppe) kelimesinden İngilizce'ye "Soup" olarak geçen "Çorba", Türkçe'ye ise Farsça'dan geçmiştir. Farsça "şorba" ya da "shorba (shorbağ)" kelimesinden gelen Çorba "tuzlu haşlama" anlamındayken "shor" kelimesi tuzlu , "ba" ise haşlama anlamına gelmektedir.

20 bin yıllık geçmişe sahip olan Çorba, ilk dönemler kaynama şeklindeki pişirme tekniği bulunmadığından -su taşırmayan- meşe palamudu gibi bitki ve hayvan kabukları içinde yapılmıştır. Ortaçağ'da ise üzerinde buharı tüten içinde et ve sebze suyunun piştiği tencereler görülürken bu da İngilizce'de "et suyu" anlamına gelen "soup"un özü olmuştur. Ama çorbanın tarihçesi ya da bildiğimiz şeklini alması dendiğinde akla Fransa gelmelidir. 1500'lü yıllarda Fransa'da sokak satıcıları tarafından konsantre çorbalar ucuz fiyatlarla satılırken, 1600'lerde çorba reklamları da görülmüş olup fiziksel yorgunluğun panzehri olarak lanse edilmiştir. Hemen ardında gelen 1700'lerin ortasına doğru ise -buradan ulaşabileceğiniz- Paris'li girişimcilerin açtığı çorbacı dükkanları, sağlık için leziz çorbalar olarak Fransa'da yaygınlaşmıştır. Yine de bu yaygınlaşmadan önce ev kadınlarının ve bazı yemek kitaplarının çorbaya popülerlik katan tarifler yayınladığını söylemek doğru olacaktır.

Son olarak çorbaların içinde oldukça bilinen ve kökeni Fransa'ya dayanan Soğan Çorbası'nın tarihi antik çağlara kadar gitmektedir. Soğan kolay büyüyen bir bitki olduğundan dolayı tarihler boyunca yoksul insanların ana gıdası olmuştur. Antik dönemde çanaklar içinde yapılan Soğan Çorbası, 18. yüzyılda modern şekilde Fransa'da çıkmıştır. Et suyu, karamalize soğan ve üzerine rendelenmiş peynir, ekmek konulan Soğan Çorbası (resimde görebilirsiniz), kültürlere göre farklılıklar gösterse de temel bileşenleri bu şekilde olup Fransız mutfağının en önemli çorbası olarak tüm kültürlerde yer edinmiştir.