Mektup zarfı nasıl hazırlanır? Mektup nasıl yazılır?

Türkçeye Arapçadan geçen ve bir dönemin en temel iletişim yöntemi olan Mektup günümüzde kullanılmayan bir mesaj iletim aracıdır. Zarf, kağıt, kalem ve pul ile hazırlanan ve içerisinde duygu, düşünce ve hisleri barındıran mektubun birçok kişi tarafından nasıl yazılacağı ya da hazırlanacağı bilinmez. E-posta, mail ve dijital mesajların saniyeler içerisinde gönderildiği bir çağda ''Mektup nasıl yazılır ve hazırlanır?'' sorusuna yanıt arayanlar aradıkları bilgiye haberimizden ulaşabilirler.

Bir zamanların belki de tek iletişim yönetimi olan Mektup yazmak ve hazırlamak artık neredeyse unutuldu. Özellikle teknoloji çağında doğan nesiller "Mektup nasıl yazılır?" ya da "Mektup zarfı nasıl hazırlanır?" gibi öğelerden habersiz bir şekilde hayatlarını sürdürüyor. Teknolojinin gelişmesiyle unutulan ve nostaljik olarak hatırlanan Mektup zarfı örnekleri ve hazırlama teknikleri ile ilgili tüm bilgileri sizler için derledik.

MEKTUP NASIL YAZILIR?

-Mektup yazmak için öncelikle düz bir beyaz kağıt, kalem ve zarf almanız gerekir.

-Duygu, düşünce ve iletmek istediğiniz mesajı yazdıktan sonra kağıdın sağ üst kısmına mektubun yazıldığı tarih yazılmalıdır.

-Mektup kâğıdın tek bir yüzüne, tükenmez ya da dolma kalemle yazılmalıdır.

-Yazdığını mektup kağıdının sağ alt kısmına dilerseniz imzanızı atabilirsiniz.

-Mektubu yazdıktan sonra zarfın içerisine koyun

-Mektup zarfının sol üst kısmına gönderen kişini adı soyadı ve adresi yazın ve sağ üst köşesine ise almış olduğunuz pulu yapıştırın

-Mektup zarfının sağ alt köşesine göndermek istediğiniz kişinin adresini yazın

MEKTUP YAZMA KURALLARI

Mektup yazmaya başlarken ilk önce karşı tarafa iletilecek mesaj iyice düşünülmeli ve toparlanmalıdır. Mektuba başlarken ilk cümlede gönderilen kişiye hitap edilerek başlanmalıdır. Örnek; Sevgili anneciğim, Sayın Mehmet Bey vs... Hitap bölümünün ardından söylenilmek istenilen mesaj ya da mektubun ana konusu belirtilmelidir. Mektubun son kısmında ise teşekkür, ve da ya da sevgi belirtisi olan cümleler kullanılmalıdır. Örnek; Hoşçakalın, selamlar, saygılar vs...

MEKTUP ÇEŞİTLERİ

Özel mektuplar

Birbiriyle yakın, tanışık insanlar ve eş dost arasında yazılan mektuplardır. İsteğe bağlı yazılabilir.Bu türdeki mektuplarda doğal ve samimi anlatım ön plandadır.Sanatçı ve edebiyatçıların,daha çok genel konular üzerinde yazdıkları özel mektuplara 'edebi mektup' da denmektedir.Telgraf Mektubun ulaşma süresinden daha erken ulaşması gereken kısa ve öz olarak oluşturulan bir mektup türüdür. Telgrafta az ve öz ifade önemlidir.

Resmî mektuplar

Devlet kurumlarının aralarında veya kişilerle devlet kurumları arasında yazılan mektuplardır. Bu tür mektuplarda anlatım ciddi ve saygılıdır. Konu dışındaki bilgi ve istekler yer almaz.

İş mektupları

Özel kurumların arasında veya kişilerle kurumlar arasında, yapılan mektup yazışmasına iş mektubu denir.Bu mektup türünde açıklayıcı anlatım kullanılır.

Dilekçe

Bir dilekte ya da bildiride bulunmak veya bilgi vermek amacıyla resmi düzeylere sunulan tarihli, imzalı mektuptur.

Açık mektuplar

Açık Mektup:Herhangi bir düşünceyi, görüşü açıklamak, bir tezi savunmak için bir devlet yetkilisine ya da halka hitaben, bir kişi ya da kurum tarafından yazılan, gazete, dergi aracılığıyla yayımlanan mektuplardır. Açık mektup örneklerine zaman zaman gazete ve sanat dergilerinde rastlanmaktadır.Açık mektuplar; makale, fıkra, inceleme yazılarından birinde yer alabilir.

Edebî mektuplar

Edebî mektuplar; yazarlar, içerikleri ve ifade şekilleri ile özel mektuplar içinde ayrı yer tutar ve ayrı şekilde ele alınırlar. Edebî mektuplarda, mektubun yazıldığı dönemin edebiyat ve düşünce olayları yer alır. Yazar, karşısındakine öğüt verir, yol gösterir. Eski dönemlerde, bu tür kişisel edebî mektuplar, "Mektûbât = Mektuplar" adı altında toplanır ve geniş kitlelerin de okuyabilmesi için yayımlanırdı.