Meke Gölü nerede, nasıl oluşmuştur? Meke Krater Gölü kurudu mu?

Meke Krater Gölü şu sıralar kuruma haberleriyle gündemde. Dünyanın nazar boncuğu olarak da bilinen göl, Türkiye'nin önemli göllerinden birisidir. Aynı zamanda gölün ortasında bulunan adacık ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Meke Gölü son zamanlarda koruma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Meke Krater Gölü ile ilgili merak edilen her şey haberimizde derlendi.

Meke Gölü gerek oluşumu gerek fiziki özellikleri ile dikkatleri üzerine topluyor. Aynı zamanda ortasında adacık bulunan göller arasında önemli konumunu korumaya çalışıyor. Gölün yaklaşık olarak 4,5 milyon yıl kadar önce oluştuğu biliniyor. Meke Krater Gölü hakkında detaylı bilgilendirmeleri haberimizde bulabilirsiniz.

MEKE KRATER GÖLÜ NEREDEDİR?

Bir krater gölü olarak karşımıza çıkan Meke Gölü Konya şehrinde yer almaktadır. Daha detaylı şekilde tarif etmek gerekirse; Karapınar-Ereğli yolunun 7 kilometresinde, sapaktan 2 kilometre içerde yer aldığını söylemek mümkündür. Göl, Türkiye'nin en önemli gölleri arasında yer alıyor.

MEKE GÖLÜ NASIL OLUŞMUŞTUR?

Yaklaşık olarak 4, 5 milyon yıl kadar önce oluştuğu bilinen

Meke Gölü, adını çevredeki Meke kuşlarından almıştır. Çok uzun yıllar önce yaşanan volkanik patlama ile beraber su ile dolan Meke Gölü, ortasındaki adacık ile de farklı bir özelliğe sahiptir. Tür olarak krater gölüdür.

Meke gölü 12 metre derinliğe sahiptir; gölün farklı bölgeleri değişik derinliğe sahip olması ile beraber, ortalama derinlik 12 metredir. Meke Gölü ile beraber birincil Krater çukurunun uzunluğu yaklaşık olarak 800 metre kadardır. Genişlik olarak ise 500 metreyi bulmaktadır.

MEKE GÖLÜ EFSANESİ

Rivayetlere göre; Meke Gölü, adı Meke olan bir erkek ile Melike olan bir kızın aşkının efsanesini taşımaktadır. Zengin olan kız ile fakir olan bu oğlanın aşkları imkansızmış. Kızın babasının peşlerine düşmesi ile beraber sonunda yakalanmamak adına mucizevi şekilde Meke Gölü'nün olduğu yerde büyük bir krater açılmış ve su ile dolmuş.

MEKE GÖLÜ KURUDU MU?

TEMA Vakfı'nın 26 yıldır gönüllü temsilcisi Musa Ceyhan, "Dünyanın Nazar Boncuğu" Meke Gölü yerli ve yabancı turistlerin uğrak bir yeriydi. 15 senedir bu göl kurumaya yüz tuttu. Ondan önce masmavi suyu ve kuş türleriyle cıvıl cıvıl olan çok güzel bir turizm alanımızdı. Yeraltı sularımız azaldıkça gölün suyu çekildi. İklim değişikliği Meke'nin kurumasında önemli bir faktör. Gölün kurumasına çok üzülüyoruz. Yıllardır buraya gelen yerli ve yabancı turistlere gönüllü olarak rehberlik yapıyordum. Tabi o zamanlar buralar çok güzeldi. Şu an da kimse gelmez oldu. Kuşlar bile küsüp gitti" ifadelerini kulllandı.

Ceyhan, aynı zamanda gölün masmavi sulara sahip olduğunu fakat o halinden eser kalmadığını vurguladı ve şunları kaydetti;

"Eskiden vatandaşlarımız göle girip yüzerlerdi. O zaman masmavi suyu vardı. Göl kaynak sularından besleniyordu. Maalesef kaynak suları da kurudu. Yeraltı sularını bilinçli kullanmamamız lazım. İleride tek bir damla suya muhtaç olabiliriz. Bir defa daha böyle kuruduğunu söylüyorlar."

"Tekrar eski haline gelebilmesi için yeraltı sularının yükselmesi gerekiyor. Suyu çeken binlerce kuyu var. Yeraltı suları yükselmezse yarın öbür gün sulu tarım yapanlarda susuz kalabilir.

Başka bir yerden su verilecekse bile bir an önce Konya Ovası'na bu suyun verilip buraların yeniden canlandırılması lazım. Biz o eski güzelliği olan Meke Gölü'nü istiyoruz. Böyle kurumuş halini değil. Kuşların geldiği, insanlar gelip gezdiği bir yer olsun istiyoruz."