2. Abdülhamid'in oğlu Şehzade Abid Efendi'nin hayatı! Mehmed Abid Efendi kimdir, ne zaman öldü?

Şehzade Abid Efendi'nin hayatı, TRT 1'de yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisi ile ekrana geldi. 2. Abdülhamid ve Saliha Naciye Hanımefendi'nin oğludur. Yıldız Saray'ında doğan şehzade, babasının ölümüne kadar Beylerbeyi Sarayı'nda hapis hayatı yaşamıştır. Peki, Mehmed Abid Efendi kimdir, ne zaman öldü? 2. Abdülhamid'in oğlu Şehzade Abid Efendi hakkında detaylar...

2. Abdülhamid'in oğlu Şehzade Abid Efendi, bugün Payitaht Abdülhamid dizisinde gündeme geldi. . Dizide yaşanan olaylar ekran başındaki izleyenlerin konuya yönelik araştırma yapmasına sebep oluyor. Saliha Naciye Hanımefendi ve Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid'in oğludur. Tahtan indirilen Abdülhamid Han'ın sürgün hayatı boyunca yanında kalmıştır. Peki, Mehmed Abid Efendi kimdir, ne zaman öldü? 2. Abdülhamid'in oğlu Şehzade Abid Efendi'nin hayatı...

MEHMED ABİD EFENDİ KİMDİR?

Mehmed Abid Efendi 17 Eylül 1904 yılında Yıldız Sarayı, İstanbul'da doğmuştur. Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in en küçük oğludur.

Yıldız Sarayı'nda doğdu. Annesi Saliha Naciye Hanımefendi idi. Abaza beylerinden (Çaçba prenslerinden Keleş Bey'in torunu) Aslan Bey'in üç kızından (Asiye, Pembe, Zeliha) biri olan Zeliha Hanım'a saraya girdikten sonra Saliha Naciye ismi verilmişti. II. Abdülhamit Selanik'e sürgüne gönderildiğinde onunla birlikte giden iki eşinden biri oldu, yine onunla birlikte döndü. II. Abdülhamit 27 Nisan 1909'da tahttan indirildiğinde 4 yaşında olan Abid Efendi, sürgün ve hapis yılları boyunca babasının yanında kaldı. 1909-1912 yılları arasında Selanik'te Alatini Köşkü'nde, daha sonra II. Abdülhamid'in 10 Şubat 1918'de ölümüne dek Beylerbeyi Sarayı'nda hapis hayatı yaşadı. Daha sonra askeri eğitim görerek subay oldu.

Enver Paşa'nın Orta Asya'da bağımsız bir Türkistan devleti kurma ülküsünün destekleyicisi oldu. Birçok gönüllüyle birlikte Enver Paşa'nın davasına katılmak istediyse de Enver Paşa'nın 4 Ağustos 1922 tarihinde Tacikistan'da ölmesi üzerine bu isteğini gerçekleştiremedi. 1924 yılında diğer hanedan üyeleri ile birlikte yurt dışına çıkarıldığında 19 yaşında idi.

1924'te annesi, ablası Ayşe Sultan ve bazı aile fertleriyle birlikte Paris'e gitti. Paris Hukuk Fakültesi'ni ve Şark Dilleri Farsça bölümünü bitirdi. Ekonomik sıkıntı çekti. 1936 yılında Arnavutluk kralı Ahmet Zogu'nun kızkardeşi Prenses Seniye ile evlendi ancak 1948 yılında ondan boşandı. Ahmet Zogu'nun krallıktan uzaklaştırılmasına kadar Arnavutluk'un Paris maslahatgüzârlığını yaptı. Hiç çocuğu olmadı.

MEHMED ABİD EFENDİ NE ZAMAN ÖLDÜ?

2. Abdülhamid'in oğlu Şehzade Abid Efendi, 1973 yılında Beyrut'ta öldü. Şam'da Sultan Selim Camii haziresine gömüldü.